Tekst objavljen: 06.06.2018 8:34        


Francuski holding Vinci spreman je da ove jeseni preuzme upravljanje beogradskim Aerodromom „Nikola Tesla“ (AERO), a trenutno su u toku brojne pripremne radnje za ovaj posao.

Vinci završava pripreme za preuzimanje Aerodroma

Budući koncesionar je osnovao podružnicu, Vinci Airports Serbia, kojom će upravljati Massimo Bruzzo, koji je prethodno u Vinci-ju bio regionalni direktor strukturnog finansiranja, a takođe i projektni menadžer poslovnog razvoja. Predstavnici francuske kompanije su obilazili i ocenjivali Aerodrom tokom proteklog meseca, kako bi brzo reorganizovali i optimizovali promet putnika i proširili maloprodajne objekte, pre nego što usledi preuzimanje i sprovođenje sveobuhvatnijih poslova. Vinci planira da iskoristi većinu od obećanih 732 miliona evra investicija u Aerodrom do 2023. godine.

Uoči preuzimanja Aerodroma, Vlada Srbije je unela 28 parcela oko same kompanije u njeno vlasništvo kako bi se omogućila njena kasnija ekspanzija. Takođe, nakon deset godina, Aerodrom je dobio kontrolu nad svih parkiralištima na njegovoj teritoriji. Nakon što će biti jedini ponuđač parking prostora, očekuje se da će Aerodrom po ovom osnovu ostvarivati značajan profit. Sve do sada, gradsko javno preduzeće je upravljalo i kontrolisalo sve parkinge u okviru kompleksa Aerodrom „Nikola Tesla“. Vinci je takođe podneo odobrenje za koncentraciju kod Komisije za zaštitu konkurencije, ali i zahtev za zaštitu podataka. Ovo je ponovo pokrenulo pitanja da li će detalji koncesionog ugovora biti dostupni javnosti. Vlada Srbije je zasad zauzela zvanični stav da će detalji ugovora vrednog 1,5 milijardi evra biti objavljeni nakon finansijskog zatvaranja transakcije, odnosno uplate jednokratne koncesione naknade koja se očekuje u periodu septembar-novembar ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana