Tekst objavljen: 30.05.2017 13:52        


Nemački Lanxess, jedna od vodećih kompanija u sferi proizvodnje specijalizovanih hemijskih proizvoda, objavila je da je Berkshire Hathaway, investicioni konglomerat američkog biznismena Vorena Bafeta, stekao oko tri odsto akcija ove kompanije.

Voren Bafet investirao u nemački Lanxess

Ova vest uticala je na snažan skok akcija od 6,7 odsto na jučerašnjem trgovanju, dostigavši nivo od 67,5 evra na zatvaranju nemačke berze. Početkom maja Lanxess je objavio rekordne rezultate poslovanja kompanije – prihodi su u prvom kvartalu uvećani za 25 odsto na 2,4 milijarde evra, dok je neto dobit porasla snažnih 47 odsto na 78 miliona evra. Dobit po akciji je zabeležena na nivou od 0,85 evra po akciji, u poređenju sa 0,58 evra ostvarenih prošle godine. EBITDA margina iznosila je 13,7 odsto, dok je EBITDA pokazatelj u istom periodu iznosio 328 miliona evra.

Kompanija je poboljšala prognoze poslovanja za celu godinu, prevashodno zbog uticaja koji se očekuje od strane američke kompanije Chemtura, koju je Lanxess nedavno preuzeo za 2,4 milijarde evra, a uvećan je i iznos koji se isplaćuje na ime dividende na 0,7 evra po akciji, što je rast od 17 odsto. Od početka godine, Lanxess je zabeležio rast vrednosti od 8,2 odsto, dok u poslednjih godinu dana registruje uvećanje cene akcija od 57,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana