Tekst objavljen: 19.06.2017 14:20        


Akcije lanca bakalnica Whole Foods Market skočile su na trgovanju u petak preko 29 odsto na 42,7 dolara, nakon što je Amazon objavio nameru za preuzme ovu kompaniju po ceni od 42 dolara po akciji odnosno za 13,7 milijardi dolara.

Whole Foods pred preuzimanjem od strane Amazona

Prethodno, Whole Foods je bio pod pritiskom aktivističkih investitora koji su kritikovali kompaniju za loše rezultate, sugerišući spajanje sa drugim maloprodajnim lancima. Amazon, čije su akcije u petak porasle 2,4 odsto na 987,7 dolara, već duže vreme pokušava da proširi online biznis sa namirnicama, premda i dalje veoma malo ljudi ovu vrstu robe kupuje na ovakav način.

Najava preuzimanja Whole Foods-a oštro je oborila vrednost drugih bakalnica: Kroger je pao preko 9 odsto, Supervalu se stropoštao više od 14 odsto, dok je Costco izgubio na vrednosti preko sedam procenata. Međutim, snažan pad su zabeležile i maloprodaje koje nisu klasične bakalnice: Wal Mart je pao 4,7 odsto, dok je Target oslabio 5,1 odsto.

Pojedini analitičari upravo neku od ovih kompanija vide kao potencijalnu konkurenciju Amazonu za kontraponudu koja bi mogla da usledi narednih dana. U slučaju da Wal-Mart, Target ili Kroger budu uspešniji u nadmetanju za Whole Foods, Amazon bi mogao dobiti nadoknadu za raskid sporazuma od 400 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana