Tekst objavljen: 25.11.2016 12:50        


Najfrekventniji strani avio-operateri na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” zabeležili su mešovite rezultate u prvih devet meseci tekuće godine, suočeni sa povećanom konkurencijom od strane Er Srbije.

Wizz Air i dalje najveći strani avio-prevoznik

Wizz Air, koji ima bazu u Beogradu, nastavio je oporavak prometa nakon velikog pada u 2014. kada je ukinuo nekoliko linija i imao javnu polemiku sa Aerodromom oko visine taksi.

U prva tri kvartala tekuće godine, Wizz je prevezao 319.824 putnika, što predstavlja povećanje od 3,2 odsto u odnosu na isti period protekle godine. Udeo Wizz-a na ukupnom tržištu porastao je na 8,4 odsto, što je i dalje ispod rekordnog udela od 12,5 odsto koje je imao tokom 2013. godine.

Članovi Star Alliance-a, Lufthansa i Swiss International Air Lines, zabeležili su pad prometa u periodu januar-septembar (3,1 i 7,4 odsto, respektivno). Crnogorska avio-kompanija Montenegro Airlines zabeležila je blagi rast broja putnika, usluživši 209.958 putnika što je rast od 1,1 odsto. Lufthansa je zadržala drugu poziciju po prometu na Aerodromu sa udelom od 5,7 odsto, sledi Montenegro Airlines sa 5,5 odsto i Swiss sa udelom od 3,7 odsto.

Ukupno posmatrano, strane avio-kompanije su uslužile skoro 1,7 miliona putnika u prvih devet meseci što je rast od 0,3 odsto u odnosu na isti period 2015. Ove avio-kompanije trenutno drže oko 44,5 odsto ukupnog tržišta, uz rast od 1%, dok Er Srbija zauzima preostalih 55,5 procenata tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana