Tekst objavljen: 04.05.2017 9:32        


Tehnološki gigant Apple, u pogledu ostvarenog profita i prihoda, nastavio je oporavak u prethodnom kvartalu, dok je prodaja iPhone-a razočarala investitore skliznuvši 1 odsto na 50,8 miliona uređaja, uglavnom zbog nastavka slabljenja tražnje na kineskom tržištu, gde je zabeležen pad prodaje od 14 odsto.

Zaustavljen rast akcija Apple-a, pad prodaje iPhone-a

Prodaja iPhone-a 7, poslednjeg telefona predstavljenog u septembru prethodne godine, bila je relativno jaka, i najviše je uticala na rast prihoda, koji je u ovom tromesečju uvećan 4,6 odsto na 52,9 milijardi dolara, u poređenju sa 50,6 milijardi dolara ostvarenih prethodne godine.

Neto profit u periodu januar-mart porastao je 4,9 odsto na 11,03 milijarde dolara, a ukupan iznos koji će biti isplaćen akcionarima putem dividende uvećan je za 10,5 odsto, dok će kvartalna dividenda po akciji iznositi 0,63 dolara. Takođe, program otkupa sopstvenih akcija povećan je sa 175 na 210 milijardi dolara.

Apple je objavio i prognoze poslovanja u sledećem kvartalu, odnosno prihode između 43,5-45,5 milijardi dolara i bruto marginu u rasponu od 37,5-38,5 odsto, što je neznatno ispod očekivanja analitičara. U predotvaranju američkih berzi, akcije kompanije bile su u minusu i do dva odsto, da bi tokom trgovanja neutralisale veći deo gubitaka, okončavši dan s padom od 0,3 odsto na 147,1 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana