Tekst objavljen: 07.11.2016 11:52        


Nakon četiri sedmice vezanog rasta, domaće tržište akcija je prekinulo silazni trend uz relativno skroman promet od 681 milion dinara (5,5 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,4 odsto na 667,3 poena, ali je od početka godine i dalje u plusu od 3,6 odsto. 

Zaustavljen uzlazni trend Belexa, promet 5,5 mil evra

Najprometnija akcija na tržištu bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila 2,9 odsto na 1.629 dinara uz realizaciju od 23,8 miliona dinara. Ova banka još uvek nije objavila rezultate za prvih devet meseci, a ovaj finansijski izveštaj biće presudan za kretanja cene ove hartije na kratak rok.

Komercijalna je za prvih šest meseci objavila novu seriju otpisa po osnovu loših kredita, a upravo je ovaj događaj bio razlog revidiranja biznis plana koji će biti razmatran na skupštini akcionara ove banke 1. decembra. išna kapitalizacija kompanije Novi Pazar put na ceni iz ponude iznosi 736,4 miliona dinara (oko šest miliona evra), a ovo preduzeće je prošle godine ostvarilo poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio je u sedmici tri odsto na 1.099 dinara, uprkos oporavku poslednjeg trgovačkog dana od skoro četiri procenta. Ova kompanija je objavila da je u oktobru uslužila 9,3 odsto više putnika u odnosu na isti mesec prošle godine, ali su uprkos tome akcije Aerodroma potonule 6,5 procenata u četvorodnevnom silaznom trendu protekle nedelje.

Značajan pad od 3,3 odsto na 2.780 dinara registrovala je Galenika Fitofarmacija (FITO) uz promet od 17,7 miliona dinara, mahom ostvaren poslednjeg trgovačkog dana. Akcije ovog proizvođača pesticida beleže rast od početka godine od 17 procenata, dok su tokom avgusta stizale do apsolutnog rekorda od 3.000 dinara. rilo poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara.

Dobitnik sedmice među najprometnijim akcijama bio je Impol Seval (IMPL) koji je skočio 5,2 odsto na 2.460 dinara uz realizaciju od 10,9 miliona dinara. Ovo je bila direktna reakcija investitora na vesti iz same kompanije da će nakon prošlogodišnjih odličnih rezultata, ovo biti nova rekordna godina u istoriji fabrike.

Energoprojekt holding (ENHL) je ostvario neveliki promet od 4,1 miliona dinara, dok je zavisno preduzeće EP Entel (EPEN) skočilo tri procenta na 21.520 dinara uz promet od 10,2 miliona dinara. leže rast od početka godine od 17 procenata, dok su tokom avgusta stizale do apsolutnog rekorda od 3.000 dinara. rilo poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara.

Posle dužeg vremena akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nisu bile među pet najprometnijih akcija. NIS je zabeležio promet od 5,5 miliona dinara, oslabivši na nedeljnom nivou skoro tri procenta. NIS je u sredu predstavio poslovne rezultate kompanije koji su bili neznatno ispod očekivanja tržišta, uz ocenu uprave da je projektovan krajnji rezultat na nivou cele godine 12-13 milijardi dinara, dakle desetak procenata slabije u odnosu na 2015. godinu. U devet meseci ove godine NIS je zabeležio neto dobit od 7,7 milijardi dinara što je skoro 30 procenata manje u odnosu na prethodnu godinu. lutnog rekorda od 3.000 dinara. rilo poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana