Tekst objavljen: 05.09.2012 9:04        


Japanci su oduvek bili poznati kao najvredniji ljudi na planeti. Tajna njihovog uspeha nije samo u savršenoj organizaciji vremena i posla nego i u disciplini i besprekornom uređenju radnog prostora. Saznajte kako uspevaju da svu energiju usmere na posao.

5 S(aveta) kako da radite kao Japanci (Bertel Schmitt/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Japanci svoje kancelarije i radni prostor dovode u savršeno stanje, poštujući princip 5 S, odnosno pet akcija koje na njihovom jeziku počinju slovom S. Poštujući ovu istonjačku teoriju, manje se bave nevažnim stvarima, pa svu energiju usmeravaju na posao. Pogledajte šta Japanci sve preduzimaju da bi na poslu izbegli stres i bili vredniji i produktivniji.

SEIRI – definisanje

Ovaj princip podrazumeva podelu radnog materijala na neophodan, hitan i nepotreban. Sve što vam je neophodno stavite u zelenu kutiju ili fasciklu, sve što je hitno u crvenu, a ono što je nepotrebno odmah bacite.

SEITON – uređenje

Seiton pre svega znači pravilno smeštanje potrebnog radnog materijala, da biste radili što bolje i efikasnije. Sve što vam je neophodno mora biti u vašoj blizini, a materijal koji povremeno koristite uredno složite u orman.

SEISO – čišćenje

Čišćenje radnog prostora je veoma važan deo u organizaciji posla. Cilj je da stvorite ambijent bez prašine i prljavštine koji će vam pomoći da se prijatnije osećate u svom radnom prostoru, ali i da radite mnogo efikasnije.

SEIKETSU – kontrola

Veoma je važno da uvek dva puta prekontrolišete ono što ste uradili. Možda ćete izgubiti koji minut, ali ćete svakako biti sigurni da ste posao uradili kako treba. Na ovaj način postizaćete bolje rezultate, a kvalitet svega što uradite biće na mnogo višem nivou.

SHITSUKE – disciplina

Poslednje S predstavlja disciplinu, odnosno trening kojim se svi zaposleni uče kako bi mogli da se pridržavaju svih navedenih pravila. Na ovaj način stvaraju se radne navike u kolektivu na osnovu kojih svi zaposleni rade kao jedinstveni tim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
japan posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana