Tekst objavljen: 26.06.2013 17:00        


Dok većina firmi od budućih zaposlenih traži podatke o obrazovanju, neki idu i korak dalje, pa onima koji žele da rade za njih traže i alko-test, test na drogu, potvrdu da budući radnik nije osuđivan i da se protiv njega trenutno ne vodi sudski postupak, izveštaje iz banke, ugovore koje su imali s prethodnom firmom, pa čak i Fejsbuk lozinku.

Alko-test i test na drogu uslov za dobijanje posla

Neki poslodavci svoje pravo da traže od radnika alko i narko test već godinama koriste, a poveći je spisak onih koji su upravo zbog toga ostali bez posla. U Rudarskom basenu „Kolubara“ obavezan narko-test za zapošljavanje uveden je još 2007. godine, jer je predviđen kolektivnim ugovorom i pojedinačnim ugovorom o radu. Troškove testiranja radnika na narkotike pokriva preduzeće.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, objašnjava da se takvim testovima podvrgavaju svi koji konkurišu za radna mesta koja sa sobom nose posebne rizike i odgovornost i gde je procenjeno da bi radnik pod dejstvom narkotika mogao da ugrozi i sebe i druge zaposlene.

Narko-test nije uobičajen, ali se alko-test koristi često, a poslodavci ga ne daju ukoliko nemaju razloga. Na mnogim radnim mestima u javnom sektoru, posebno u velikim sistemima, ima mnogo nonšalancije u poslu, pa zaposleni piju i na radnom mestu. Problem je to što su zarade u ovim sektorima čak i duplo veće nego u privatnom sektoru, gde toga ima znatno manje - objašnjava Rajić.

Radnik koji odbije da se podvrgne alko ili narko testu može dobiti otkaz jer to predstavlja težu povredu radne obaveze.

Alko-testove kao obavezne uvele su mnoge gradske uprave u Srbiji, a pogotovo se alko-testu podvrgavaju vozači, portiri, obezbeđenje. I neke građevinske firme bile su prinuđene da zbog učestalog alkoholisanog stanja radnika uvedu alko-test.

- Narko-test ne zahtevamo, ali naše službe svakodnevno obilaze gradilišta i ukoliko alko-test nekome dva puta očita da je pod dejstvom alkohola, dobija otkaz - objašnjava Milan Milić, direktor firme „Kontura“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposlenje intervju za posao uslovi alko test narko test

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana