Tekst objavljen: 12.11.2012 15:25        


Uočili ste zanimljiv oglas za posao. Poslali ste biografiju i sada sa nadom čekate poziv na razgovor za posao.

Čekajući poslodavca: Zašto vam se nisu javili

Prošla je nedelja. Prošle su dve, tri, mesec dana, a povratne informacije nema. Nažalost, ovo je česta praksa, a evo i zašto.

Loša biografija

Nije lako napisati dobru biografiju. Jasan i jednostavan CV je prednost: ako je naporan niko ga neće pročitati. Uložite koliko god vremena treba kako biste svoj CV doterali do savršenstva. Ako poslodavac ima još nekoliko kandidata koji imaju podjednako kvalitetno radno iskustvo kao vi, ovakvi detalji će presuditi.

Veština se ne podrazumeva

Vi znate da ste kvalifikovani za ovaj posao i imate puno argumenata koji tome idu u prilog. Poslodavac te argumente ne zna, osim ako ih vi ne napišete. Nemojte pretpostavljati, ne očekujte da se stvari podrazumevaju samom činjenicom što ste se prijavili na oglas.

Posvećenost detaljima

Iako će svaki kandidat izdvojiti vreme za sastavljanje biografije i pritom detaljno opisati svoje radno iskustvo, veštine i obrazovanje, još uvek je moguće da vam se potkradu gramatičke ili pravopisne greške.


(I)relavantnost

Uprkos brojnim savetima, neki kandidati nikako da nauče: CV je, kao i molbu, potrebno prilagođavati oglasu za posao na koji se prijavljujete. Dobro proučite uslove konkursa, zatim svoj CV.

Istina, istina i samo istina

Živimo u 21. veku, ljudi koriste društvene mreže. Budite sigurni da će vas neko ‘izguglati’ i napraviti malo online istraživanje o vama. Bilo kakva informacija suprotna od one koju ste naveli biće dovoljna da vas poslodavac ne kontaktira.

Sve to jednostavno nije bilo dovoljno

Nažalost, i to se događa. Ponekad je sa vašim CV-jem sve uredu, vaša mail adresa je profesionalna, informacije i kvalifikacije besprekorne, nema pravopisnih ili gramatičkih greški, a vaša molba je toliko korektno napisana da nema prostora nikakvim zamerkama. Uprkos tome, jednostavno vam se nisu javili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  Saša73 12.11.2012 20:57

  Ima nekoliko činjenica, koje moram da istaknem. Dok sam čitao članak imao sam grozan osećaj da nije rečeno nešto jaaaako važno. Žao mi je svakog ko prolazi kroz sve ovo, ali. . ako ste poslali oglas poslodavcu, a on vam se nije javio, postoje još dva razloga:
  1. oglas je samo formalno objavljen da bi se uposlio neko ko već radi na tom radnom mestu
  2. oglas je objavljen da bi se zaposlio neko, ali po kriterijumima. . . koji nemaju veze sa vašom biografijom i nastupom, već sa tim kojoj stranci ne pripadate i ko je poslodavcu telefonirao i pomenuo nekog drugog.
  Znam čoveka koji je u osnovnoj školi predavao fizičko vaspitanje, a onda postao šef u saobraćajnom preduzeću i to u Beogradu. Njegova biografija sigurno nije bila ok.
  Ako vam se posle razgovora poslodavac nije javio, uzmite i ove mogućnosti u obzir. Nije sve zavisilo samo od vas. Ovo je Srbija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
karijera biografija CV konkurs za posao oglasi za posao posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana