Tekst objavljen: 15.01.2013 13:27        


Već pedeset godina svet ne zna za većeg, šarmantnijeg, bržeg i uvek mladog špijuna kakav je Džejms Bond. I nije u pitanju samo to. Od čuvenog agenta 007 možete naučiti i mnogo toga o poslu.

Četiri lekcije koje vas Džejms Bond uči o poslu

Svako poslovan mogao bi da prođe kroz četiri lekcije o karijeri i poslovnom uspehu izvedene iz dela i reči Džejmsa Bonda. I to ne samo da ovlaš prođe kroz materiju sa daljinskim u ruci. Ove bi četiri lekcije trebalo dobro naučiti.

Ne predaj se bez borbe

Džejms Bond odbija da prihvati poraz, ili kao u filmu Goldfinger, ne želi da prihvati činjenicu da će umreti. Već jednom. Ali, ne. Džejms Bond nikada ne umire.

Lekcija 1: nikada ne odustajte od ideja u koje verujete. Borite se za njih. Čvrsto branite svoje stavove, čak i ako nisu popularni. I da niste u pravu, saradnici će vas poštovati jer ste istrajni i principijelni.

Ljudi nisu uvek onakvi kakvim se čine

Ovu je lekciju 007 naučio u filmu Thunderball. Udovica ga je prevarila. Međutim, na kraju je video njeno pravo lice.

Lekcija 2: Kolega vam se čini hladan i povučen, rezervisan. Možda nije takav. Možda je samo stidljiv. Ili, imate kolegu koji sa vama voli da raspravlja o poslovnim idejama. Možda nije toliko zainteresovan za vas. Možda će neku od ideja predstaviti kao svoju na kraju. Nikada se ne predajte prvom utisku. Posmatrajte i pažljivo analizirajte.

Posmatrajte problem kao rešenje

Live and let die je pokazao agentu 007 da se problem može iskoristiti kao rešenje. Situacija sa krokodilima od kojih treba pobeći, okrenula se u situaciju koja je ponudila rešenje kako pobeći.

Lekcija 3: Niste dobili unapređenje? Možda ćete zato dobiti volju da tražiti drugi, bolji posao i možda ćete ga i naći. Napravili ste grešku na poslu? To je možda šansa da pokažete nadređenima koliko se lako prilagođavate novim uslovima i da dobro učite iz grešaka.

Izgledajte besprekorno

Iako u tenku juri ulicama Sankt Peterburga i sukobljava se sa ruskom policijom, on ima vremena da popravi kravatu. Nema šale. Jurnjava i haos su jurnjava i haos, ali izgled ne sme zbog toga da trpi. U slučaju Džejmsa Bonda nikako.

Lekcija 4: Iako je gužva i napeto, u svakom momentu dajte sve od sebe da izgledate besprekorno. Samo tako ćete ostaviti nezaboravan pozitivan utisak. Delovaćete smireno, pribrano, samouvereno i kao osoba od poverenja koju je teško izbaciti iz koloseka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
džejms bond james bond 007 film posao karijera saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana