Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 27.09.2012 9:22        


Za jednu uspešnu organizaciju potrebno je imati niz ljudi koji igraju različite uloge, kako bi se stvari glatko odvijale. Forbs čak donosi listu karakteristika šest saradnika koje morate imati u svom timu kako bi ste ostvarili uspeh.

Da li ste vođa ili menadžer?

Neke od uloga lako je definisati, dok neke imaju zbunjujuće granice kao što je, na primer, razlika između menadžera i vođa. Ovo su tri ključne razlike između vođa i menadžera:

Vođa se bavi inovacijama, a menadžer administracijom

To znači da je vođa taj koji dolazi sa novim idejama i podstiče organizaciju na razmišljanje prema budućnosti. Vođa mora konstantno da bude na oprezu i razvija nove strategije i taktike.

S druge strane, menadžer održava ono što je već uspostavljeno. To je osoba koja održava kontrolu, jer bi u suprotnom nastao nered u organizaciji. Menadžeri takođe uspostavljaju ciljeve i merila, analiziraju, ocenjuju...

Vođa inspiriše, a mendžer kontroliše

Vođa inspiriše ljude da daju sve od sebe i zna kako da uspostavi tempo za ostale u grupi. Ako se neko odluči da vas prati vas jer ste ga inspirisali, to znači da ste stvorili poverenje unutar kompanije.

Menadžeri nastoje da održe kontrolu nad ljudima tako da im pomažu da razviju sposobnosti i izvuku iz sebe najbolje talente.

Vođe pitaju "šta" i "zašto", a menadžeri "kako" i "kada"

Ako kompanija doživljava neuspeh, zadatak vođe je dođe i kaže i: Šta smo naučili iz ovoga? Kako možemo iskoristiti ovu informaciju da bismo razjasnili naše ciljeve ili se poboljšali?

Umesto toga, menadžeri zapravo ne razmišljaju o tome šta neuspeh znači. Njihov posao je da pitaju "kako" i "kada" i izvršavaju posao u skladu s tim. Oni prihvazaju staus quo i više nalikuju vojnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vođa menadžer biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana