Tekst objavljen: 05.03.2013 16:10        


Danske poreske vlasti pregovaraju sa Majkrosoftom u vezi sa neplaćenim porezom koji se odnosi na preuzimanje danske softverske kompanije Navižn (Navision) za 1,88 milijardi dolara 2002. godine, prenosi danski javni servis DR.

Danska Majkrosoftu: Dugujete nam milijardu dolara

Poreske vlasti Danske tvrde da je Majkrosoft potom po značajno nižoj ceni prodao prava na Navižnov uspešan softver za planiranje biznisa, svojoj ćerki firmi u Irskoj.

Danska sada zahteva isplatu 5,8 miliona kruna (nešto više od milijardu dolara) poreskog duga sa kamatama na tu transakciju. Predstavnik Majkrosofta u Danskoj odbio je da komentariše te navode.

Danska vlada je u februaru predložila da se stopa poreza na dohotak preduzeća postepeno smanji sa 25 na 22 odsto. Najniža stopa na isti porez u Irskoj je 12,5 odsto, u zavisnosti od tipa biznisa.

Nedavna analiza vlade Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da su američke multinacionalne kompanije 2008. godine 43 odsto svog profita u inostranstvu, prijavile u poreskim rajevima poput Bermuda, Irske, Luksemburga, Holandije i Švajcarske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
majkrosoft Microsoft utaja poreza porez danska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana