Tekst objavljen: 02.10.2013 16:19        


Tri od 20 najvećih investitora kompanije Microsoft Corp lobiraju u upravnom odboru da Bill Gates napusti mesto predsedavajućeg u kompaniji koju je osnovao pre 38 godina, tvrde izvori Reutersa.

Dosta je bilo: Investitori traže odlazak Bila Gejtsa

Dok je sada već bivši izvršni direktor Steve Ballmer godinama bio pod pritiskom da poveća performanse kompanije kao i cenu akcija, ovo je prvi put da su se veliki akcionari ’okomili’ na Gatesa, čoveka koji i dalje ima status ikone u IT industriji.

Predstavnici kompanije nisu želeli da komentarišu ove navode, a zasad nema indikacija da bi tri investitora, koji zajedno imaju više od pet odsto akcija kompanije u svom vlasništvu, mogla da dobiju podršku većine.

Investitori koji žele smenu Gatesa strahuju od toga da će on sa svoje pozicije blokirati prihvatanje novih strategija kompanije i da će ograničiti moć novog izvršnog direktora, čiji će zadatak biti da usmeri Microsoft u novom pravcu.

"Oni strahuju da je u Gatesovim rukama veća moć nego što mu pripada, s obzirom na to da ima sve manje akcija u svom vlasništvu", navodi Reuters i podseća da je Gates pre dvadeset godina ima 49 odsto kopmanije, a da bi prema planu prodaje od 80 miliona akcija godišnje do 2018. mogao da ostane bez udela.

Gates poseduje oko 4,5 odsto od 277 milijardi dolara okliko kompanija vredi i najveći je pojedinačni akcionar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana