Tekst objavljen: 23.04.2013 10:10        


Svako ko je nezaposlen, a nalazi se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) ima šansu da dobije 160.000 dinara subvencija za pokretanje novog posla. Uslov je završena obuka za započinjanje sopstvenog posla, a zahtev se podnosi zajedno sa biznis planom.

Država daje do 160.000 dinara za samozapošljavanje

Subvencija se dodeljuje nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe s invaliditetom.

Udruženi početnici imaju pravo da konkurišu

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih lica koja hoće da osnuju privredno društvo. Ukoliko se više nezaposlenih lica udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara, u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe s invaliditetom.
- Ovaj iznos se daje radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva ili osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos - kažu za 24 Sata u NSZ-u.

Najčešći poslovi koji se mogu pokrenuti su, kako objašnjavaju na ovoj adresi, frizerski i kozmetički saloni, bravarske i molerske radnje, specijalizovani servisi za popravku, kao što su automehaničari i popravka kućnih aparata.

Nezaposleni su prethodnih godina iz ovih sredstava otvarali i knjigovodstvene agencije, stomatološke ordinacije, laboratorije za zubnu tehniku, proizvodili žičane proizvode i uređaje za osvetljavanje.

Nezaposleno lice koje ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja prijavljenu delatnost najmanje godinu dana.

Preduzetnici koji već imaju iskustva u ovom poslu tvrde da je na samom početku bitno voditi strogu kontrolu i praćenje troškova poslovanja, ali i da treba voditi računa o tome da se svaki proračun o profitabilnosti donet u startu veoma brzo pokaže neispravnim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nacionalna služba za zapošljavanje NSZ posao pokretanje posla nezaposlenost nezaposleni biro za nezaposlene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana