Tekst objavljen: 21.05.2013 15:50        


Kompanija Apple koristi sumnjivu mrežu off shore kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

Epl optužen za utaju, plaća porez od 0,05 odsto

Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije „izmišljene i nevidljive“.

- Apple je tražio `Sveti gral` za izbegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu shemu i Appleovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit - izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.
Članovi komisije smatraju da Apple, zahvaljujući ovoj shemi plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, piše Guardian.

Direktor Applea Tim Cook odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD-a. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

Jedna od Appleovih filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u razdoblju od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez.

U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 posto.

Apple je demantovao optužbe i podsetio da je ova kompanija kreirala 600 hiljada radnih mesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da Apple u Irskoj zapošljava samo četiri hiljade ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
epl apple IT kompanije najveće kompanije utaja poreza plaćanje poreza porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana