Tekst objavljen: 13.12.2012 16:39        


Da li su horde fanova koje satima čekaju nove proizvode ispred radnji kompanije Apple zapravo robovi? Ovo je samo jedno od pitanje o “Apple armiji” kojim se ovih dana bave američki mediji.

Epl(manija)  – prinuda, ropstvo ili zavisnost? (Robert Scoble/Flickr)

Najveća potrošačka opsesija svake godine nezaustavljivo raste i širi se van SAD. Prema statističkom izveštaju svako američko domaćinstvo godišnje potroši 444 dolara na Epl proizvode, što je značajni porast u odnosu na presečnih 150 dolara iz 2007. godine.

Jedan od umerenijih zaključeka ponudio je Tim Vorstal u članku koji je objavio časopis Forbs. - Nije u pitanju prinuda, ropstvo ili čak zavisnost. To je racionalni izbor potrošača zasnovanih na osnovu sopstvene procene njihovih želja - piše Vorstal dodajući da je svaki proizvod za korisnika predstavlja nagradu, zadovoljenje određene želje.
- Zapamtite, to nije nešto što su potrošači obavezni da plate. Oni dobrovoljno zavlače ruke u svoje džepove, jer su u suštini robovi svojih proizvoda - piše Kris Tejlor za Rojters.

Ova kolumna izazvala je niz burnih komentara i kritika a među prvima se oglasio sajt MacDailyNews.com koji navodi da “postoje ljudi koji koriste Epl proizvode da bi, udahnite duboko, zaradili novac. Zamislite to!"

- Većina Epl uređaja su naši veoma stilizovani robovi i podanici, koji više puta donose veću zaradu nego što je potrebno novca za njihovu kupovinu i održavanje - navodi uredništvo sajta dodajući da ostali Epl uređaji koje koriste isključivo za zabavu (Epl TV, iPods, iPad mini, itd…) donose visoki kvalitet koji opravdava novčanu vrednost.

Magazin Time navodi da se svi mi često smejemo onima koji u spavaju pred radnjama i čekaju u redovima da bi među prvima kupili nove Epl proizvode.

- Takvo ponašanje možda deluje nelogično, čak i opsesivno. Baš kao i navika trošenja stotine dolara na uređaje koji donose malo poboljšanje u odnosu na uređaje koje već imamo - piše komentator Brad Tuttle.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
apple epl potrošači IT kompanije ICT kupovina tehnologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana