Tekst objavljen: 18.01.2013 10:25        


Profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose s javnošću, piloti i novinari, imaju najstresniji posao, pokazuje istraživanje američkih naučnika. Najmanje stresa, s druge strane, trpe univerzitetski profesori, krojači, bibliotekari i frizeri.

Evo koje profesije nose najviše i najmanje stresa

Stručnjaci su količinu stresa merili na osnovu fizičke zahtevnosti posla, rizika, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Ispostavilo se da profesionalni vojnici i generali imaju najstresniji posao, jer osim što je fizički i psihički naporan, odgovorni su i za živote drugih vojnika. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji se svakodnevno izlažu opasnostima i mnogo od njih poginu ili bivaju povređeni.

Među najstresnijim zanimanjima je i direktor kompanije za odnose sa javnošću, pilot, izvršni direktor, fotoreporter, novinar, vozač, policajac.

Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobijaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno sretniji. Tako je profesor kralj svog kraljevstva sa najviše vlasti u učionici i pravom da studentima naređuje šta sve treba da urade.

U najmanje stresna zanimanja ubrajaju se i poslovi zlatara, službenika, laboratorijskog tehničara, nutricioniste.

Koliko stresa vi trpite na poslu?


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
karijera biznis posao stres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana