Tekst objavljen: 28.03.2013 15:30        


Pristupanjem Hrvatske Evropskoj Uniji, evropsko tržište rada se u julu otvara za hrvatske državljane, a akademski obrazovani, naučnici i sezonski radnici neće morati da poseduju radne dozvole kako bi zarađivali za hleb u inostranstvu.

Evropa otvara vrata za hrvatske gastarbajtere

Na svetskom tržištu rada u ovom trenutku je, prema procenama, oko 200 miliona emigranata, odnosno ljudi koji su zbog posla otišli iz matične zemlje.

Prema podacima portala MojPosao.net, u 2012. je objavljeno 300 oglasa u kojima poslodavci iz inostranstva traže radnu snagu, od čega se 49 posto oglasa odnosilo na poslove u EU. Najtraženiji su bili programeri, vozači i hotelsko osoblje. U gotovo polovini svih oglasa traženo je barem četvorogodišnje radno iskustvo uz besprekorno poznavanje stranog jezika potrebnog za obavljanje posla (uglavnom engleski), a uslov za 50 posto poslova bila je i visoka stručna sprema.
Najtraženiji na svetskom tržištu rada su medicinski stručnjaci, u koje spadaju lekari i medicinske sestre, i u ovom trenutku u čak 21 zemlji vlada ozbiljan deficit tih zanimanja.

Hrvatska sa druge strane ima skoro 3.000 nezaposlenih medicinskih sestara koje bi mogle da pronađu posao u svetu, dok je u ovom trenutku na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) više od 400 lekara specijalista.

Izvan EU na ceni su fizioterapeuti, koji će bez problema pronaći posao u Australiji, Kanadi, na Novom Zelandu i u SAD-u, dok su na evropskom tlu sa tim zanimanjem u manjku u Belgiji.

Visokoobrazovani stručnjaci, inženjeri svih struka, na ceni su u celoj Evropi. Posebno se izdvajaju inženjeri građevinarstva, elektrotehnike, elektronike, hemije, rudarstva, inženjeri i projektanti računarskih sistema, kao i programeri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tražene struke svetsko tržište rada Hrvatska hrvati evropska unija zaposlenje poslovi zapošljavanje traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana