Tekst objavljen: 16.07.2013 12:00        


Dok okovi krize i dalje čvrsto stežu kontinent, francuski milijarderi nikada nisu bili bogatiji! Nedeljnik "Šalanž“ upravo je objavio tradicionalnu listu najbogatijih Francuza u kojoj sve vrvi od nula. Petstotina najimućnijih „teški“ su čak 330 milijardi evra, što je za 25 odsto više nego lani!

Francuski milijarderi u kasici imaju 330 mlrd. EUR

Nikada od početka objavljivanja ove liste, za poslednjih 18 godina, nije izmereno toliko bogatstvo. Za poslednjih deset godina ono se - učetvorostručilo!

Najimućniji Francuz Bernar Arno poseduje između ostalog palatu od 3.000 kvadrata u centru Pariza, vilu u Sen Tropeu, rezidenciju u Rambujeu, jahtu od 69 metara, ostrvo Indigo na Bahamima, Pikasove slike, terene za golf...
Ovih 330 milijardi predstavljaju čak 16 odsto DBP cele zemlje ili deset odsto ukupnog finansijskog imetka svih Francuza. Ispada da desetinu bogatstva u svojim rukama drži stohiljaditi deo populacije.

Među 500 najbogatijih, 55 su milijarderi. Ima ih čak deset više nego pre godinu dana!

Oni su se, brže i više bogatili od ostalih. Imetak im se za poslednjih 12 meseci uvećao za 40 odsto, odnosno za 30 milijardi, i skočio na ukupnih 135 milijardi evra! Na prvoj listi 1996, deset najbogatijih imalo je samo 20 milijardi.

Među 100 najbogatijih Evropljana, inače, ima 11 Francuza. Najbogatiji među njima je Bernar Arno, većinski vlasnik korporacije LVMH (Moet Enesi - Luj Viton), koja u svom sastavu ima i brojne druge poznate marke, kao što su šampanjac „vev kliko“, parfemi „Kristijan Dior“, „Živan ši“, „Henzo“... Procenjuje se da Arno ima 24,3 milijarde evra, a da se samo u prošloj godini obogatio za novih 3,1 milijardu!

Na drugom mestu je većinskih vlasnik „L’oreala“ Lilijana Betankur sa 23,2 milijarde, koja je svoje finansijsko stanje za poslednjih 12 meseci popravila za čak 7,9 milijardi. Treću poziciju zauzima Žerar Mijije, na čelu trgovačke imperije „Ošan“ - 19 milijardi. Protekle godine zaradio je - milijardu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši superbogataši najbogatiji ljudi na svetu milijarderi Francuska francuzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana