Tekst objavljen: 10.09.2012 9:27        


Za sve one koji vole svoju samostalnost, žele da sami sebi budu "gazde", preferiraju više različitih zadataka, kao i vrlo fleksibilno radno vreme – freelancer je pojam o kom treba da razmisle.

Freelancer - sve što treba da znate

Freelancer je termin koji se odnosi se na osobu koja je samozaposlena i čiji rad nije direktno obavezan ni za jednog poslodavca. Ona izvršava zadatke ili upravlja projektima za neku kompaniju ili instituciju.

Ako ste se odlučili za ovakav način poslovanja, najvažniji alat je vaše znanje. Kako biste uspešno poslovali morate da imate šta da ponudite kompanijama i treba da znate kako da postanete što bolji. Jedan od alata može da bude i vaš lični web sajt ili Linkedin profil.

Poslovanje sa freelancerima se uglavnom uspostavlja potpisivanjem ugovora, ali nije redak slučaj i da se postižu usmeni dogovori. Freelanceri su plaćeni po projektu, satu ili danu, nedeljno, dvonedeljno ili mesečno – sve u zavisnosti kakav dogovor postoji sa kompanijom.

Visina zarade zavisi od nivoa stručnosti i iskustva samog freelancera, pa što je više angažovan više je i plaćen.

Prednost ovakvog rada je u tome što ljudi koji su freelanceri imaju veću raznovrsnost radnih zadataka, zbog prirode posla najčešće biraju i svoje radno vreme, mogu da rade puno ili skraćeno radno vreme.

Jedna od najvećih mana ovakvog poslovanja je neizvesnost u raznim oblastima rada. Prva je vezana za sam posao, jer freelancer nikada ne može biti siguran u to da li će posla uopšte biti.

Biti freelancer zahteva veoma visok stepen samodiscipline, motivacije kao i naravno neophodne stručnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao samozaposlenje freelancer

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana