Tekst objavljen: 13.02.2013 16:59        


Budući da je kreditna agencija S&P za sada jedina koju je američka vlada tužila, pojedini analitičari u finansijskoj industriji smatraju da je reč o odmazdi za spuštanje američkog rejtinga tokom 2011. godine.

Istraga protiv S&P-a je odmazda SAD-a?

Podizanje optužbe američkog Ministarstva pravosuđa protiv agencije Standard & Poor’s početkom februara i traženje odštete od pet milijardi dolara je kulminacija četverogodišnjih napora Obamine administracije da razotkrije finansijske prevare.

Preko dvadeset advokata je radilo na istrazi pod nazivom „Alhemija“, u federalnom slučaju koji se bavi propalim hipotekarnim kreditima. Pregledali su preko 30 miliona dokumenata, pronašli verodostojne svedoke i tvrde da imaju dovoljno dokaza da dobiju tužbu.

Zbog pomenutih pravnih problema vlasnik agencije S&P, kompanija McGraw - Hill izgubila 3,9 milijardi dolara tržišne vrednosti, a prinosi na njene 400 miliona dolara vredne obveznice sa dospijećem u januaru 2037. godine, porasli su na najviši nivo od marta 2011.

S&P kaže da će se odlučno braniti od optužbi za koje tvrdi da su neosnovane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetska ekonomska kriza ekonomska kriza rejting agencije pad rejtinga kreditni rejting Amerika sjedinjene američke države SAD standard & purs s&p tužba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana