Tekst objavljen: 19.09.2013 13:29        


Preduzetnicima koji izvoze preko interneta, zakonska i administrativna ograničenja u Srbiji skoro da onemogućavaju poslovanje. Neefikasna naplata, komplikovane procedure prilikom izvoza i uvoza, neodgovarajući poreski i knjigovodstveni tretman - problemi su koji ih muče.

IT biznis u Srbiji "zarobljenik" procedura

Kako da naplate robu koju prodaju - pitanje je koje muči internet preduzetnike.

Savetnik ministra privrede Dušan Vasiljević kaže da se državna uprava prema privrednicima odnosi sa pretpostavkom da su oni skloni kršenju propisa. U Ministarstvu privrede očekuju da će primena novih mera početi do kraja ove ili početka naredne godine.
Elektronska trgovina je svetski standard i mnogi privrednici žele da prate taj trend. Međutim, naši propisi nisu prilagođeni takvom poslovanju, što stvara nepremostivu prepreku za biznis.

Kompanija koja je želela da uvede elektronski novac za plaćanje preko interneta - odustala je od te namere.

Olga Mirković Maksimović iz Limunda kaže da je ulazak u takav poduhvat koštao više nego bilo šta drugo i da će sačekati dok se ne kreiraju adekvatni zakonski okviri. - Svedoci smo da naši brojni saradnici koji su to pokušali nisu dobro prošli - dodaje Mirković Maksimović.

Veliki problem za maloprodaje na internetu, kažu, jeste to što odmah po uplati iz inostranstva karticom, devize moraju da pretvore u dinare po nižem bankarskom kursu.

Obaveza da svaki pojedinačni devizni priliv opravdaju Narodnoj banci Srbije nepotrebno ih usporava. Dodatna prepreka je i što nisu sigurni koji se knjigovodstveni standardi i poreske procedure na njih odnose.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana