Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 23.04.2013 13:51        


Tipično muških zanimanja sve je manje. Iako su u borbi za jednakim uslovima na tršištu rada dame daleko odmakle još su na korak iza “jačeg pola” jer su poslednja istraživanja o sprezi posla i porodice pokazala da je ženski rad - i duži i jeftiniji.

Jednakost na delu: Ženski rad i duži i jeftiniji

- Zaposlene žene u proseku na poslu provedu šest sati, a muškarci malo više od sedam. Ipak, ukupan posao žena traje duže i intenzivnije nego posao muškarca i neplaćeni posao žena znatno dominira u odnosu na plaćeni posao muškaraca - objašnjava Jovanka Stojanović iz Republičkog zavoda za statistiku, autorka istraživanja o korišćenju vremena.

U Penzijskom fondu Srbije kažu da se muškarac povlači sa posla u proseku nakon 36 godina, a žena nakon 31 godinu “zvaničnog” rada. One će svoju penziju koristiti 19 godina, odnosno tri više od muškaraca.
- U 19 časova ženski neplaćeni rad preuzima primat u odnosu na muški ukupni rad, i to traje sve do 23 sata. U neplaćenim poslovima žene u proseku provedu po pet sati dnevno, a muškarci malo više od dva sata. Tako se može reći da je neplaćeni rad žena njihova druga smena.

Jelena Sekulić, autorka istraživanja “Usklađivanje privatnog i profesionalnog života” koje je sprovelo Ministarstvo rada, kažeda "žene zarađuju 16 odsto manje od muškaraca, veća je razlika u stopi zaposlenosti žena i muškaraca (prosečna razlika u desetogodišnjem periodu iznosi 17,2 odsto), a u Srbiji žene provode više vremena na neplaćenim poslovima, dok muškarci imaju znatno više slobodnog vremena.

- I dalje postoji veliki jaz između muškaraca i žena kada je u pitanju obavljanje kućnih poslova, nega dece i briga o starim i bolesnim osobama u porodici. 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao biznis karijera žene žena poslovna žena poslovne žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana