Tekst objavljen: 20.04.2013 11:00        


Širom sveta mali lokalni proizvođači gaziranih bezalkoholnih pića gube bitku sa jakom i poznatom konkurencijom poput Koka-Kole, međutim onima kojima se interesi ne poklapaju sa divovima, kao što su proizvođači negaziranih sokova, posao može da procveta.

Kako su lokalni proizvođači pobedili Koka-Kolu

Iz Euromonitora stižu podaci da su u Istočnoj Evropi neki lokalni proizvođači sokova ili flaširane vode po učešću na tržištu prestigli Koka-Kolu.

U Češkoj prodaja kompanije Karlovarske Mineralni Vody nadmašuje prodaju svih ostalih bezalkoholnih pića. Slična je situacija i u Hrvatskoj gde Jamnica vodi sa udelom od 62,6 odsto na tržištu voda. Slovenački Fruktal je pre prodat našoj kompaniji Nektar je najjači proizvođač voćnih sokova u ovoj zemlji, a i Estonija ima svog kralja na tržištu voćnih sokova A Le Coq.
Širom ovog regiona Koka-Kola drži najveći deo tržišta bezalkoholnih pića od 22,3 odsto zahvaljujući kako svom gaziranom brendu tako i flaširanoj vodi, energetskim pićima i voćnim sokovima.

Međutim nijedan od novijih proizvoda iz poznate kompanije nije se “proslavio” na ovom tržištu.

Od 18 istočnoevropskih zemalja, u pet njih lokalne kompanije potukle su Koka-Kolu u prodaji negaziranih sokova. To su Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija i Slovenija.

Naravno i u ovim zemljama ona dominira na tržištu gaziranih pića, ali gazirana pića čine samo 30 procenata ukupne prodaje bezalkoholnih napitaka. Flaširana voda i voćni sokovi u tim zemljama pak čine 56 odsto udela na tržištu bezalkoholnih pića, i to su lokalni brendovi iskoristili upregnuvši sopstvene resurse.

Recept za uspeh svih ovih lokalnih proizvođača bio je fokusiranje na sopstvene, lokalne proizvode, ali i stvaranje jakih veza sa potrošačima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
koka kola coca cola piće region najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana