Tekst objavljen: 20.08.2012 11:11        


Nezaposlenost je najveći problem sa kojima se Srbija i ostatak sveta trenutno suočavaju, ipak, za neke struke posla na tržištu ima.

Koja su najtraženija zanimanja u Srbiji?

Iako stopa nezaposlenosti stalno raste, na poslove se čeka i po nekoliko godina, srećom, ima sektora u kojima se poslovi mogu naći relativno brzo, a postoje i programa koji nezaposlenima omogućavaju da pokrenu sopstveni posao.

Vladimir Marković, agencija "Lako do posla" kaže da su u ovom trenutkuda najtrazeniji poslovi iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

- To su osoblje za kafiće, hotele, sve ono što je aktuelno za ovaj letnji period.Tu su inženjeri mašinstva, metalurgije, to je ono što je aktuelno, menadžeri,različiti upravljački kadrovi, knjigovođe, ekonomisti, to je trenutno kadar koji je dobro plaćen - kaže Marković.

Ali ako spadate među one koji su se umorili od čekanja ipak postoji rešenje. Važno je samo imati ideju.

Srđan Andrijević iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da mladi koji imaju preduzetničke ideje mogu da se uključe u program samozapošljavanja gde nacionalna služba odobrava 160 hiljada dinara za otvaranje i započinjanje svog posla.

- Sredstva su uslovno bespovratna znači lice koje obavlja delatnost najmanje godinu dana nije u obavezi da ih vraća. Samo lica koja ne realizuju odnosno koja ne obavljaju delatnost onako kako je predviđeno ugovorom moraju sva sredstva da vrate - kaže Andrijević.

Prema evidenciji NSZ, oko 25.000 mladih između 15 i 30 godina čeka na posao. Među njima su i oni sa završenim fakultetom. U proseku, na posao se čeka oko 3 godine i to sve u zavisnosti od stepena stručne spreme i vrste zanimanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 28.08.2012 10:15

    najtraženije zanimanje prodavac magle, takvi najbolje prođu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslovi NZS nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana