Tekst objavljen: 08.11.2012 16:40        


"Završi školu i imaćeš siguran posao“ - u Srbiji u kojoj svakodnevno raste nezaposlenost, ovaj savet uz koje su stasavale generacije zvuči danas kao utopija.

Koji poslovi će biti traženi u budućnosti u Srbiji

Međutim, dok se s jedne strane žale mladi koji "nikako da pronađu uhlebljenje“, ništa bolja situacija nije ni kod poslodavaca koji vape za radnom snagom. Doduše, svako ima svoje uslove za zaposlenje...

Razloge za ogromnu nezaposlenost, posebno mladih, trebalo bi tražiti pre svega u neusklađenosti sistema školstva sa tržištem rada, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

-Nepovoljna kvalifikaciona struktura nezaposlenih, zastarela znanja, neadekvatne veštine i sposobnosti, nespremnost suočavanja sa promenama, novim načinima proizvodnje i organizacijom rada... Sve su to razlozi zašto su mnogi bez posla - kaže Tanja Bjelobrk, savetnik u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u filijali grada Beograda.

Gde je "siguran hleb"?

Jedna od mera aktivne politike Nacionalne službe za zapošljavanje jesu i obuke koje nezaposlenima pružaju mogućnost da kroz praktično osposobljavanje steknu nova znanja i veštine. Novostečena znanja pružaju bolje kvalifikacije i zavidniju kompetentnost na tržištu rada.Prema analizama zahteva poslodavaca, deficitarna zanimanja u Beogradu su prodavac, konobar, kuvar, vozač, frizer, knjigovođa, turistički i ugostiteljski tehničar, ekonomista, diplomirani građevinski inženjer...

- Dešava se da slobodna radna mesta ostanu nepopunjena, jer nezaposleni nemaju dovoljno radnog iskustva ili određena znanja i veštine koje idu uz to zanimanje, kao što su poznavanje rada na računaru, znanje stranih jezika, posedovanje licenci, ali i takozvanih ’mekih’ veština kao što su sposobnost za timski rad, analitičke sposobnosti, donošenje odluka, fleksibilnost, prilagodljivost i slično - kaže Bjelobrk.

Neće da rade za "male pare"

Neretko nezaposleni odbijaju posao zbog malih zarada ili loših uslova rada. Psihoterapeut Ljiljana Filipović ovako objašnjava fenomen koji je narodski opisan kao "traži posao, a Boga moli da ga ne nađe“:

- Mnogi mladi smatraju da bi odmah po završetku studija trebalo da dobiju visoku platu ili funkciju, bez prethodnog radnog iskustva. Ako nije takav slučaj, oni uopšte ne žele da se angažuju. Razlog je psihološko-finansijski zavisan odnos koji neguju sa roditeljima, a koji rezultira njihovim kasnim osamostaljivanjem.

Zanimanja budućnosti

U Srbiji još ne postoji strategija koja bi povezala obrazovanje i tržište rada. Ipak, ono što je izvesno je da posla i danas ima za IT stručnjake, a oni će biti traženi (i dobro plaćeni) i u godinama koje dolaze.Prema podacima sajta za zapošljavanje Infostud, radnih mesta ima u oblasti trgovine, menadžmenta, u administraciji i računovodstvu. Takođe, prema istraživanjima koje je Infostud objavio, u budućnosti će se posao u Srbiji lakše nalaziti u industriji hrane, saobraćaja, metalurgiji, kao i farmaceutskoj struci.

Ponuda poslodavaca bila je znatno slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata kada su u pitanju zanimanja novinara, urednika, dizajnera enterijera, grafičkih dizajnera, psihologa i menadžera ljudskih resursa.

Najmanje interesovanje kandidata bilo je kod zanimanja iz oblasti brige o lepoti, poljoprivrede, šumarstva i veterine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odličan posao poslovi karijera biznis posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana