Tekst objavljen: 31.10.2012 17:08        


Južnokorejska pop senzacija Psi poput oluje prošao je internetom. Njegova numera Gangnam Style već sada je jedan od najgledanijih videa na Jutjubu sa neverovatnih 605 miliona pregleda u svega tri meseca.

Koliko je Jutjub zaradio na spotu "Gangnam style"

Jedan internet eskpert procenio je da je ovaj video sajt, u vlasništvu Gugla, samo hostovanjem videa i prihodom od reklama ostvario profit od 54.925 dolara.

Pradu zaradu od pesme, na osnovu dela zarade Youtuba od videa trećih strana koja iznosi 0.46 dolara na svakih 1.000 pregleda, procenjuje na 348.285 dolara.
Veb inženjer Amar Pradu je pretpostavio da, uzimajući u obzir različite rezolucije i podržane brauzere i uređaje, postoji barem 80 različitih parametara koji moraju biti enkodirani, uskladišteni i strimovani za ovaj video.

Kada je u pitanju prostor potreban za skladištenje podataka, on se kreće od 90MB/min za video u visokoj rezoluciji do manje od 1MB/min za video u najnižoj rezoluciji.

Kada se sve to uzme u obzir, ukupan prostor potreban za skladištenje 80 različitih verzija videa pri standardnoj kompresiji iznosi 2.8GB. Preraspodela skladištenja na maksimum 30 lokacija Jutjub košta 2.20 dolara – pri procenjenoj ceni od 0.025 dolara za svaki GB.

Dalje, Pradu je na osnovu broja pregleda zaključio da je kompanija potrošila 251.658 dolara za strimovanje videa u visokoj rezoluciji i 22.963 dolara za strimovanje u niskoj rezoluciji.

Međutim, ovo nije kraj svih troškova. Jutjub je potrošio novac i na hostovanje statičnih stranica unutar kojih je video embedovan. Sa ukupnom “težinom” stranica na kojima se pojavio ovaj video od 724.609GB, Gugl je morao da izdvoji dodatnih 21.738 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gangam style jutjub youtube video internet online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana