Tekst objavljen: 20.03.2013 9:50        


Broj bogatih građana Rusije koji žele da dobiju tzv. investicionu vizu u Velikoj Britaniji u stalnom je porastu. Rusija je lider po broju onih koji su spremni da investiraju više od milion funti na teritoriji Britanije ne bi li dobili vizne olakšice.

London - prava prestonica ruskih milijardera

Neki tumače taj povećani interes za Britaniju činjenicom da su lane u Rusiji održani predsednički izbori pa su velike parajlije htele da osiguraju rezervnu destinaciju.

Više od 60 odsto objekata u Velikoj Britaniji, skupljih od dva miliona funti, kupuju upravo stranci. Došljaci iz Azije i sa Bliskog istoka, ali i Afrikanci, London doživljavaju kao “vrata Evrope”. Od ukupnog broja onih kojima su odobrene “vize za milionere” 24 odsto otpada na Ruse, a 23 odsto na Kineze, dok je “investicione vize” dobilo i pet procenata Amerikanaca.
Ove specijalne “investicione vize” uvedene su u Velikoj Britaniji 2008. godine i one daju mogućnost da se na najbrži način dobiju papiri za boravak na Ostrvu.

Po novim pravilima uvedenim 2011, oni koji investiraju najmanje milion funti mogu da dobiju “zelenu kartu” kroz pet godina, a ako je reč o većem ulaganju, pet miliona funti, onda se “zelena karta” stiče brže, za tri godine.

Najbogatiji prolaze, kao i uvek, najbolje - deset miliona funti i papiri stižu za samo dve godine. Prema britanskim pravilima od pomenute sume samo 25 odsto se može investirati u nekretnine, a sve ostalo mora da završi u drugim projektima.

Većina najbogatijih građana Rusije ima nekretnine i račune u Velikoj Britaniji gde žive njihove porodice a u zemlju dolaze samo da bi vodili biznis i zarađivali milione.

Roman Abramovič je jedan od njih. Milijarder koji je formalno predsednik skupštine Čukotke, ali se tamo jako retko pojavljuje. Abramoviču je važan njegov biznis, Čelsi i život na visokoj nozi a politika mu je bila samo sredstvo za lakše ostvarivanje ciljeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rusi superbogataši bogataši milijarderi Britanija engleska rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana