Tekst objavljen: 10.09.2012 14:06        


Japanska porodica Kongo Gumi svoj porodični biznis uspela je da održi punih 14 vekova. Oni su se izgradnjom budističkih hramova bavili od 578. sve do 2006. godine.

Najstariji porodični biznis propao posle 14 vekova (663highland/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Tada je "Kongo Gumi" bankrotirao i kupila ga je fabrika Takamacu. Do bankrota je došlo zbog nagomilanih dugova nastalih bespotrebnim zaduživanjem tokom '70-ih godina.

Posao su uspeli da održe punih 1.400 godina jer je bio vezan direktno za religiju, pa im je verski sistem umnogome pomogao.

Druga stvar koje se porodica Gumi pridržavala tokom svog rada je i ta da su bili prilično fleksibilni, ali veoma pažljivi i oprezni pri izboru ljudi koje su stavljali na čelo kompanije.

To će reći da vođstvo nije uvek prelazilo sa oca na najstarijeg sina, već na onog koji je najzdraviji, najodgovorniji i najtalentovaniji za posao. Štaviše, nije uvek bio sin na čelu firme. U jednom trenutku postala je praksa da zetovi uzimaju ženino prezime, to jest Gumi kada bi se pridružili porodičnom poslovanju.

Za njihov krah odgovorna su dva faktora. Prvi je bio 1980. godine kada je u Japanu zavladala neodrživa ekonomija, tada je kompanija uzela mnogo para kako bi uložila u nekretnine.

Kada je došlo do kraha i recesije 1992-93. godine, porodica je bila na velikim gubicima. Usled toga su zahtevi za gradnju hramova naglo pali početkom 1998. godine.

Do 2004. prihodi su im opali 35 odsto. Masakazu Kongo je morao da otpusti veliki broj zaposlenih i da smanji budžet. Već 2006. godine dug kompanije je iznosio 343 miliona dolara i vraćanje dugova je bilo nemoguće. Sledeće godine u januaru kompaniju je kupila fabrika Takamacu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porodični biznis tradicija japan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana