Tekst objavljen: 03.09.2012 9:11        


Uspostavljanje prvog kontakta za japanske poslovne ljude predstavlja ogroman korak. Zbog toga je potrebno da imate strpljenja, jer se poslovni kontakti u ovoj zemlji grade dugo i polako.

Naučite japanski poslovni bonton

Za početak, pored obima i vrednosti poslovanja koje donosite, Japanci veliku pažnju posvećuju Vašim preporukama koje ste stekli tokom poslovanja. Jednostavno, ukoliko nemate dobar glas u poslovnim krugovima nećete moći da započnete poslovanje sa japanskim partnerom.

Na sastancima

Kada ugovarate sastanak sa japanskim partnerima potrudite se da dobro osmislite i najmanji detalj jer Japanci veliku pažnju posvećuju poslovnosti - od odela, preko razmene vizit karti do načina na koji vodite sastanak.

Cilj prvog sastanaka u Japanu ne bi trebalo da bude samo ugovaranje posla. Budite strpljivi, prijatni i pokušajte da kreirate prijatnu atmosferu u kojoj ćete slobodno moći da razmenjujete ideje sa ostalim sagovornicima.

Ipak, prijatna atmosfera ne podrazumeva preteranu opuštenost. Predstavljanje ideja, Vaše kompanije i Vas samih iznesite na formalan i krajnje suptilan način.

Podrazumeva se da na sastanak dođete na vreme, čak i koji minut pre vremena dok kašnjenje veoma loše utiče na stvaranje slike o Vama, samim tim i na dalji vid saradnje.

Kodeks oblačenja

Kad je o oblačenju reč, preporučujemo Vam da se obučete poslovno, jer neformalno oblačenje nije dopušteno kada poslujete u Japanu. Znači tamno odelo za muškarce i prikladan kostim sa suknjom ispod kolena za žene.

Takođe,ženama se ne preporučuje da nose pantalone na poslovne sastanke jer se to smatra uvredljivim, kao ni cipele sa visokim potpeticama kako ne bi bile više od muškaraca. Sve što bi moglo da Vas izdvaja od drugih se ne preporučuje i treba izbegavati.

Kako donose odluke

Za Japance se kaže da su orijentisani ka grupi. To znači da u poslovanju može da se desi da na sastanku bude čak do tri puta više japanskih kolega nego članova Vaše delegacije.

Treba znati da su Japanci veoma osetljivi na hijerarhiju i godine, a autoritet se uvek daje najstarijem članu grupe. Njih je lako prepoznati jer su po pravilu pozicionirani u centru grupe, ili na sredini stola, okruženi sa strane manje značajnim saradnicima po hijerarhiji.

Prilikom donošenja odluka konsenzus je jako bitan i uzimaju se u obzir mišljenja svih zaposlenih uključenih u određeni projekat. Naravno, na kraju konačnu odluku donosi sam vrh menadžmenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
japan poslovni bonton

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana