Tekst objavljen: 11.09.2012 12:05        


Od 100 najvećih firmi u Nemačkoj, 51 je u porodičnim rukama. Ta porodična preduzeća beleže brži rast od drugih i spadaju među najuspešnija u zemlji.

Nemačke porodične firme zarađuju milijarde

Ta preduzeća posluju nadprosečno uspešno, iako spektakularni bankroti, poput onog lanca drogerija „Šleker“, mute tu sliku. Od oko 2.058 milijardi evra prometa, koliko je ostvarilo 100 najvećih firmi u Nemačkoj, udeo onih u porodičnom vlasništvu je 915 milijardi evra.

Za dinamičan razvoj se pobrinuo i Folksvagen, treći proizvođač automobila na svetu. VW zapravo je porodična firma. Taj proizvođač automobila, kod kojeg su kormilo preuzele porodice Pih i Porše, i koje, prema tome potpada pod definiciju porodičnog preduzeća, 2011. je zabeležio rast prometa za 26 odsto – na 159 milijardi evra.


Međutim, firme koje vode porodice, proteklih decenija nisu imale tako jaku poziciju. Akademija za privredna preduzeća iz Bona „Intes“ je 2005. pri sličnoj analizi utvrdila da je među top-100 preduzeća u Nemačkoj, samo jedna trećina u porodičnom posedu.

Savetnička kancelarija „Progenijum“ iz Bavarske nedavno je izračunala da je 1980. godine među 50 vodećih nemačkih preduzeća, samo u 15 njih na čelu bila jedna osoba ili porodični klan.

Gotovo polovina od 51 porodičnog preduzeća protekle godine zabeležila je dvocifreni rast prometa. Za mnoge je 2011. bila rekordna godina. Kao prvaci rasta se, na primer, ističu lanac drogerija „Rosman“ ili trgovačko poduzeće „Alfred Tepfer“.

Iza tih uspešnih priča, neretko se kriju istaknute preduzetničke ličnosti. Uz to dolazi da porodična preduzeća ne razmišljaju u kategorijama kvartala, već generacija. To nužno utiče na dugoročnu strategiju.

Ipak, porodična preduzeća svesnija su rizika nego zaposleni menadžeri, dobra porodična preduzeća svoje radnike tretiraju kao jednu veliku porodicu i time stvaraju svojevrstan osećaj zajedništva, obeležen uzajamnom lojalnošću i poverenjem.

Prema rezultatima analize štutgartskog instituta IFF, kod ovih preduzeća, mušterija je više u centru pažnje nego kod drugih velikih preduzeća, koja pre svega interesuju njihovi deoničari, napominje profesor profesor Mark Binc, predsedavajući saveta Instituta za porodična preduzeća i stariji partner štutgartske advokatske kancelarije Binc i partner.

On dodaje da postoje razlike i u platama članova upravnog odbora, pa se tako, na primer, plate ljudi u lancu optičkih radnji „Filman“ formiraju prema zadovoljstvu mušterija.

Binc, međutim, upozorava i da kod jakih porodičnih preduzeća štošta može da krene naopako, pa bi tako i druge firme, a ne samo „Šleker“, mogla da zadesi sudbina brisanja sa spiska uspešnih.

Veliki bankroti dogodili su se i slučajevima trgovačkog preduzeća „Arkandor“ i najvećeg građevinskog preduzeće u Nemačkoj „Valterbau“. A preuzimanja od strane drugih, takođe moguća, poput slučaja proizvođača mašina „Pucmajster“, koga su preuzeli kineski investitori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dragan 12.01.2016 18:45

    ok.to je lepo.ali evo pitanje za vas. ja sam bez posla i kako poceti sa radom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
VW Nemačka porodični biznis milijarderi Folksvagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana