Tekst objavljen: 10.09.2013 14:29        


Radnici u Srbiji, po svemu sudeći prate svetske trendove, pa čak 58 odsto njih radi od kuće dva do tri dana nedeljno. Novo istraživanje globalnog dobavljača radnih prostora Regus pokazalo je da polovina zaposlenih u svetu već sada produktivno uživa u fleksibilnom radnom vremenu.

Od kuće radi svaki drugi dan 58 odsto menadžera u Srbiji

- Stručnjaci prikovani za kancelarijski sto uskoro će biti u manjini. Istraživanje kompanije Regus, koje je obuhvatilo preko 26.000 poslovnih menadžera u 90 zemalja, utvrdilo je da 48 odsto njih trenutno radi van kancelarije najmanje polovinu radne nedelje. U Srbiji preko polovine direktora radi fleksibilno barem polovinu nedelje – tačno 58 procenata – navodi se u istraživanju.

Podaci o fleksibilnom radu:

* 58 % radi na daljinu polovinu nedelje ili više
* 92 % kaže da se savršeno upravljanje na daljinu može postići, ali samo ako menadžeri prođu specijalnu obuku
* 35 % smatra da je poverenje bitan faktor
* 46 % preduzeća koristi sisteme izveštavanja da nadzire efikasnost zaposlenih u pokretu
* 46 % koristi video komunikaciju između menadžera i zaposlenih
* 27 % veruje da upravljanje na daljinu pomaže održavanje profesionalnijeg odnosa
Neki generalni direktori se mogu zabrinuti oko motivisanja zaposlenih i upravljanja istima na daljinu. Međutim, istraživanje kompanije Regus je utvrdilo da 92 procenata ispitanika u Srbiji (55 procenata globalno) veruje da se efikasno upravljanje zaposlenima koji rade na daljinu apsolutno može ostvariti, a da značajan deo preduzeća značajno unapređuje kvalitet upravljanja zaposlenima koji rade na daljinu.

Anketa je pokazala da 46 odsto menadžera koristi video poziv za komunikaciju sa članovima tima.

Koliko je ovakav rad rasprostranjen u svetu možda najbolje oslikava podatak da u američkoj kompaniji za zdravstveno osiguranje Aetna, koja je idejni lider u svom polju, od 35.000 zaposlenih čak 14.500 nema svoj radni sto.

- Iskustvo fleksibilnog rada može da ima posebnu vrednost za mlađe radnike. Oko 27 odsto ispitanika u Srbiji veruje da su niže rangirani zaposleni odgovorniji kada rade na daljinu. Uz to, postoji utisak da fleksibilan rad diktira novu vrstu interakcije između menadžera i članova njihovih timova – navodi se u ovom istraživanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nada 11.09.2013 14:05

    Ja bih da radim,ko moze da mi ponudi neki posao da od kuce radim,mnogo cu biti zahvalna,vredno cu raditi

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana