Tekst objavljen: 24.10.2012 14:41        


Žerom Kerviel izgubio je žalbu na prethodnu odluku suda da je kriv za jednu od najvećih prevara u istoriji bankarstva kada je odštetio banku Sosijete ženeral za neverovatnih pet milijardi evra.

Ojadio banku za pet mlrd. evra i izgubio na sudu

Kerviel je prvobitnom odlukom suda osuđen na tri godine zatvora i naređeno mu je da vrati banci Sosiete Ženeral 4,9 milijarde evra.

Mnogi finansijski analitičari izrazili su tada sumnju da jedan jedini berzanski trgovac, ma kako pametan bio, može da izvede tako složenu finansijsku operaciju i u tako dugom periodu bez nekog pomagača, ili prećutne saglasnosti menadžmenta banke. Pojedini su čak bili skloni da poveruju da je banka dala Kervijelu odrešene ruke, nadajući se da će moći da nadoknadi gubitke koje je pretrpela na poslovima sa američkim hipotekarnim hartijama.
On je proglašen krivim za prevaru, povredu poverenja i neovlašćeno korišćenje kompjutera u prikrivanju uplata vrednih više od 50 milijardi evra između kraja 2007. i početka 2008. godine.

Sosijete ženeral banka je otkriće pronevere i finansijskog gubitka od 4,9 milijardi evra objavila 24. januara 2008, optužujući za tu kriminalnu radnju jednog jedinog službenika i to nižeg ranga, tada 31-godišnjeg Kervijela, koji je odmah pritvoren.

Ova pronevera u Sosijete ženeralu je, prema ocenama stručnjaka, najveća u istoriji evropskog bankarstva.

Tokom suđenja Kerviel se branio ukazivanjem da je banka tolerisala njegove riskantne poslovne poteze sve dok joj je donosio zaradu. Kervijel je u policijskoj istrazi priznao da je imao dva otvorena portfelja, u okviru kojih je obavljao fiktivne operacije, čija se vrednost procenjuje na 50 milijardi evra.

Prema tadašnjem izveštaju javnog tužioca, Kervijel je započeo prevaru u februaru 2007. i nastavio je sve dok nije otkriven. Kada je "sve puklo", odmah je otpušten, zajedno sa četvoricom nadređenih u odeljenju za akcijski kapital i finansijske derivate.

Banka je protiv Kervijela, koji je u Sosijete ženeral došao 2000. godine, podnela tužbu za falsifikovanje bankarskih poslova i korišćenje lažnih dokumenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Žerom Kerviel banke Societe Generale banka prevare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana