Tekst objavljen: 11.12.2012 13:26        


Na poslu nije jednostavno ostati pozitivan čak i kada nismo okruženi negativnim ljudima. Ali šta ako je prvo šta čujete: “Ovaj projekat je nemoguće ostvariti”, “Nema šanse da na vreme završimo”?

Olakšajte sebi, otarasite se negativaca na poslu

Kad kolega počne sa uobičajenim žalopojkama, ponudite mu pomoć jer neki zapravo to i traže. No, ako je odbije ili nastavi sa kukanjem, to je znak za povlačenje. Saosećanje će i vas vremenom pretvoriti u negativnu osobu pa umesto: “Da, slažem se” ili “Razumem”, kažite: “Ma, možemo mi to”.

Kraljice drame crpe energiju

Problem: “Ovo je preteško, ja to ne mogu”, “Ne radi mi se”, “Svi ćemo dobiti otkaz” i slične negativne izjave najdraže su reči kraljica drame. Gotovo svaka kancelarija ima bar jednog takvog kolegu koji u svemu vidi negativno, a i najmanji problem pretvara u krizu.

Kancelarijski ‘lopovi’ i ulizice

Problem: Prihvataju svaki projekat, stalno traže priliku da se dodvore šefu i kimaju glavom na sve što kaže. Takve kolege napraviće sve da se svide šefu.

Rešenje: Pretvarajte se da tražite njihov savet na način da se osećaju važnima - možda vam zaista pomognu da se nosite sa šefom.

Lenštine koje prolaze nekažnjeno

Problem: Dok vi “crnčite” cele dane, lenčine surfuju internetom, “vise” na društvenim mrežama, pišu mejlove ili razgovaraju sa prijateljima, šetaju kancelarijom i izvan nje, te ih nikad ne vidite da zaista rade.

Rešenje: Ako njihovo ponašanje ne utiče na vaš posao, ignorišite ih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao biznis karijera stres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana