Tekst objavljen: 16.03.2013 11:39        


Malo ko će provesti radeći na nekom projektu osam sati 'u cugu' pred računarom. Naime, tokom osam uzastopnih sati gubimo moć koncentracije. Prirodni ciklus produktivnosti pada, kao i kvaliteta rada.

Osmosatno radno vreme je gubljenje vremena

Sve duže od tri do četiri sata pred računarom izaziva simptome fizičke nelagode i mentalnog zamora. Radnici gube sposobnost najefikasnijeg rada. Idealno bi bilo nakon četiri sata radite nešto sasvim drugo, jer tako se daje mogućnost umu da se odmori i skupi novu snagu.

Šta povećava produktivnost

Promena aktivnosti ili odmor povećava produktivnost jer se sprečava pad energije. U stvarnosti, većina nastavlja raditi iako je nivo mentalne energije prilično nizak. A takvi su i radni rezultati.

Upravo je monotonija ono što koči kreativnost.

Šta je rešenje?

Idealno bi bilo razbiti radni dan na nekoliko segmenta. Neke kompanije su se pokušale sa ovim sistemom nudeći bolju radnu atmosferu, nudeći topli obrok na poslu, fitness centar i posebna područja za relaksaciju. Problem je što je ovo skupo za poslodavca, a radnici su tek delimično zadovoljeni.

Rešenje bi bilo skraćeno radno vreme ili rad od kuće tako da radnik može da prekine posao i vrati mu se nakon što se odmori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno vreme karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana