Tekst objavljen: 18.10.2012 12:12        


Građani Hrvatske od danas mogu osnovati preduzeće sa samo 10 kuna (1,3 evra) početnog kapitala umesto dosadašnjih 20.000 kuna (2.650 evra).

Osnivanje preduzeća u Hrvatskoj košta 1,3 evra

Izmenjenim Zakonom o trgovačkim društvima, koji danas stupa na snagu, vlada je želela da podstakne preduzetničku aktivnost u zemlji, posebno samozapošljavanje i to kod mladih koji žele da se oprobaju u preduzetništvu. To je i pokušaj da se destimuliše siva ekonomija.

Za osnivanje d.o.o. do sad je bio potreban temeljni kapital od 20.000 kuna, od kojih najmanje 10.000 u novcu, a trošak osnivanja procenjivao se na oko 5.000 kuna (663 evra).

Zakonskim izmenama i trošak osnivanja smanjen je na oko 100 evra. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je da nije reč samo o jeftinijem, nego i jednostavnijem načinu za osnivanje preduzeća u roku od 24 časa, elektronskim putem.

Jednostavno preduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala. Firma mora imati i jednog člana uprave koji ne mora biti zaposlen u tom preduzeću, već može da radi drugde. Ako član uprave nema zdravstveno i penziono osiguranje po drugoj osnovi, preduzeće od 10 kuna mora ga prijaviti i za njega plaćati doprinose.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    petar franolic 03.07.2013 19:12

    Zelim osnovati tvrtku u Hrvatskoradnike iz Srbije ili Bosne.. Hrvatski sam drzavljanin,sa mestom prebivalista na Krku, i imam siguran posao u Spaniji,sa poduzecem sa kojim bih potpisao ugovor... Molim,koje su mogucnosti...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hrvatska biznis pokretanje posla posao preduzeće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana