Tekst objavljen: 05.09.2013 10:00        


Nacionalna avio-kompanija „Jat ervejz”, to jest buduća „Er Srbija”, objavila je oglas za prijem 20 novih pilota u svoje redove, a kada prijem kandidata bude završen, u procesu školovanja biti ukupno 76 pilota, za kapetane i kopilote, što se do sada nikada nije desilo.

Piloti ponovo na ceni: Er Srbija traži 20 novih pilota

Direktor Jata Velibor Vukašinović navodi da zbog toga što je 40 pilota otišlo na školovanje za „erbasove” avione, moraju da popune mesta koja su upražnjena na „boingu” i ATR 72.

Trenutno imamo 187 pilota i uvećavamo taj broj za dodatnih 20, koji će se obučavati na avionima ATR 72. Nova koncepcija „Jat ervejza” podrazumevaće 10 aviona tipa „erbas 319” i četiri aviona ATR 72. Konkretno, novi piloti primaju se da bi postali kopiloti na avionima ATR 72. Školujemo i 16 kapetana za avione ATR 72, to su ljudi koji su do sada bili kopiloti na „boingu” i ATR-u. Novi piloti su nam neophodni – dodaje.

Kako saznaje Politika u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, trenutno u Srbiji ima tačno 500 pilota sa dozvolom, licencom za pilote koji mogu da prevoze putnike i robu.

Reč je o profesionalcima koji mogu da obavljaju javni avio-saobraćaj. Naši piloti, iako relativno malobrojni, veoma su cenjeni u svetu. Trenutno ih je najviše na istoku.

Kako objašnjava Predrag Radosavljević, predsednik Udruženja linijskih pilota Srbije, naših kapetana ima u celom svetu, od Kine, preko Ujedinjenih arapskih emirata i Indije, pa sve do Irske i Amerike.

– Čak ih je donedavno bilo i na ostrvu Nauru, koje se nalazi 400 milja severno od Australije, u Pacifiku. U ovom trenutku, prema mojoj proceni, ima između 100 i 120 naših pilota rasutih širom sveta, na raznim tipovima aviona. Od ATR-a do „boinga”. Po broju, reklo bi se da je to potpuno beznačajno, jer u svetu trenutno ima preko 160.000 licenci, sa stalnim trendom rasta – objašnjava naš sagovornik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana