Tekst objavljen: 01.10.2013 11:30        


Za šest godina, koliko postoji poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, u njemu je osnovano 38 firmi, u kojima sada radi 230 inženjera. Da bi dobili podršku i osnovali firmu u inkubatoru, mladi moraju da ponude ideju, da studiraju ili imaju završen neki od tehničkih fakulteta.

Poslovni inkubatori i u Srbiji pomažu razvoj biznisa

Preduzetnici imaju priliku da nauče kako da osnuju firmu, zaštite intelektualnu svojinu, naprave biznis plan, obezbeđene su im ekonomske, pravne, knjigovodstvene usluge, konsalting i mentoring.

Mladi biznismeni-početnici dobijaju edukaciju, trening programe iz oblasti preduzetništva i marketinga, subvencionisanu cenu zakupa poslovnog prostora koja u prvoj godini iznosi 50 odsto, u drugoj 25, dok su u trećoj godini cene tržišne.
Jedna od najpoznatijih firmi koja posluje u inkubatoru je „Strawberry Energy“, autor prvog javnog solarnog punjača za mobilne uređaje „Strawberry Tree“.

Osnivač kompanje Miloš Milisavljević kaže da je podrška inkubatora velika jer na usluzi imaju odlično sređen poslovni prostor, salu za sastanke u kojoj mogu da drže prezentacije, primaju poslovne partnere i slično.

- Fina prednost je to što možemo da iznajmimo sređen prostor u centru grada po subvencionisanoj ceni. Imali smo usavršavanja tokom kojih smo naučili kako da napravimo biznis plan, kako da zaštitimo intelektualnu svojinu. Odlična je ekipa jer ima još tehnoloških firmi ovde u inkubatoru - kaže Milisavljević.

Na samo nekoliko koraka nalazi se još jedna veoma uspešna firma „Byteout“, koja se bavi razvojem internet aplikacija i aplikacija za mobilne uređaje, namenjenih prvenstveno inostranom tržištu. Firmu su pre tri godine osnovala tri studenta, a ona danas upošljava 10 stručnjaka.

- Dobra stvar je to što ljudi iz inkubatora urade prvi skrining neke ideje, pa procene da li je ona dobra ili ne, odnosno da li iz toga može da se razvije biznis. Tu su da nam pruže i pravne savete i da promovišu - kaže osnivač kompanije i direktor Dušan Popović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana