Indikativni kurs Evra na dan 01.12.20. :: 117.5777 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 11:13        


Na osnovu kretanja na tržištu, analitičari procenjuju da dosadašnji profit Volkswagena u 2012. godini iznosi oko 2,3 milijarde evra. Ipak, to neće mnogo obradovati šefove nemačkog proizvođača automobila, s obzirom da ovaj rezultat predstavlja pad ukupne zarade od 21 odsto u odnosu na 2011. i najmanji profit od 2009. godine.

Profit Folksvagena pao na 2,3 milijarde evra

Sve do nedavno, proizvođači poput Volkswagena, BMW-a i Mercedesa nisu osećali posledice krize koja je zahvatila evropsko automobilsko tržište, s obzirom da su slabije rezultate u Evropi nadoknađivali dobrom prodajom u SAD i Kini.

Ipak, kako se pad prodaje počeo širiti na sve veći broj evropskih zemalja, zvono za uzbunu oglasilo se i u do sada nedodirljivim automobilskim kompanijama.

Problemi koji očekuju najveće nemačke auto-kompanije ipak se razlikuju od onih sa kojim se suočavaju proizvođači poput grupe Peugeot-Citroen, Opela ili FIAT-a.

Volkswagen će i dalje poslovati sa dobitkom, ali će zbog manjeg profita u odnosu na planirani, morati da preduzme određene mere, poput smanjenja proizvodnih kapaciteta. Jedna od mera mogla bi da bude i nedavno najavljeno lansiranje niskobudžetne automobilske marke, koja bi trebalo da privuče nove kupce sa manjim prihodima u zemljama u razvoju.

Šta god u Volkswagenu razmatraju da preduzmu, stručnjaci upozoravaju da u ovom slučaju nije u pitanju kratkoročni ciklični pad profita. Prema njihovim rečima, reč je o trendu koji će potrajati, tako da ne treba očekivati da će se zarade automobilskih kompanija vratiti na vrednosti zabeležene pre krize, sve do kraja ove dekade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
VW Folksvagen Volkswagen automobili najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana