Tekst objavljen: 23.10.2012 11:13        


Na osnovu kretanja na tržištu, analitičari procenjuju da dosadašnji profit Volkswagena u 2012. godini iznosi oko 2,3 milijarde evra. Ipak, to neće mnogo obradovati šefove nemačkog proizvođača automobila, s obzirom da ovaj rezultat predstavlja pad ukupne zarade od 21 odsto u odnosu na 2011. i najmanji profit od 2009. godine.

Profit Folksvagena pao na 2,3 milijarde evra

Sve do nedavno, proizvođači poput Volkswagena, BMW-a i Mercedesa nisu osećali posledice krize koja je zahvatila evropsko automobilsko tržište, s obzirom da su slabije rezultate u Evropi nadoknađivali dobrom prodajom u SAD i Kini.

Ipak, kako se pad prodaje počeo širiti na sve veći broj evropskih zemalja, zvono za uzbunu oglasilo se i u do sada nedodirljivim automobilskim kompanijama.

Problemi koji očekuju najveće nemačke auto-kompanije ipak se razlikuju od onih sa kojim se suočavaju proizvođači poput grupe Peugeot-Citroen, Opela ili FIAT-a.

Volkswagen će i dalje poslovati sa dobitkom, ali će zbog manjeg profita u odnosu na planirani, morati da preduzme određene mere, poput smanjenja proizvodnih kapaciteta. Jedna od mera mogla bi da bude i nedavno najavljeno lansiranje niskobudžetne automobilske marke, koja bi trebalo da privuče nove kupce sa manjim prihodima u zemljama u razvoju.

Šta god u Volkswagenu razmatraju da preduzmu, stručnjaci upozoravaju da u ovom slučaju nije u pitanju kratkoročni ciklični pad profita. Prema njihovim rečima, reč je o trendu koji će potrajati, tako da ne treba očekivati da će se zarade automobilskih kompanija vratiti na vrednosti zabeležene pre krize, sve do kraja ove dekade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
VW Folksvagen Volkswagen automobili najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana