Tekst objavljen: 29.10.2012 11:07        


U Srbiji se može iznajmiti sve - od soba i stanova, poslovnih prostora i garaža, preko ozvučenja za proslave, igraonica i kafića za rođendane i žurke, montažnih šankova, do krovnih nosača za kola, metal detektora, invalidskih kolica, limuzina, venčanica, pribora za jelo, pa čak i sekretarica!

Rent-a-sekretarice, šatori, maske, venčanice...

Tako, recimo, smokinge i odela možete “povoljno” da nađete za 30 evra dnevno, prenosne šankove za 15 evra, kola za 15 do 80 evra, specijalne kamere za motocikliste, skijaše, bicikliste, zimovanja i letovanja za 15 evra na dan ili 70 za deset dana, bele šatore za svadbe i dvorišne koktele za 20 evra dnevno, “soni plej stejšn” sa igricama i džojsticima 300 dinara na dan...

Za iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom registrovano je 39 preduzeća, a za najam aviona bez posade četiri. Za davanje u zakup nekretnina prijavljeno je 333 društva i 92 preduzetnika, za zakup kamiona devet firmi i pojedinaca, a za najam opreme za rekreaciju i sport 12. Ovde spada i izdavanje brodova, čamaca, ležaljki, bicikla, suncobrana, skija...

Iznajmljivanjem i lizingom predmeta za ličnu i upotrebu u domaćinstvu zvanično se bavi ukupno 200 firmi i pojedinaca. Tu spada izdavanje tekstila, odeće i obuće, nameštaja, staklarije i grnčarije, kuhinjskog i pribora za ručanje, posuđa i električnih aparata, ali i nakita, muzičkih instumenata, maski i kostima, knjiga, novina, časopisa, alata za popravke, cveća i drugih biljaka.Za davanje u najam i lizing poljoprivrednih mašina i opreme registrovano je sedam preduzetnika i preduzeća, a građevinskih mašina i opreme njih 66 (tu spada i najam kranova, skela, radnih uniformi...). Kancelarijske mašine i opremu, odnosno računare i pisaće mašine, skenere, kopir-aparate, kancelarijski nameštaj, registar kase i digitrone, izdaje 25 firmi i pojedinaca, a čamce i brodove šest.

Davanjem u zakup ostalih mašina, opreme i materijalnih dobara (u šta spada izdavanje stambene i kancelarijske opreme, opreme za filmsku produkciju, za rudarstvo i naftu, ali i kamp prikolica, karavana i životinja, recimo trkačkih konja) bavi se još 154 registovanih privrednih subjekata, a lizingom intelektualne svojine, autorskih dela i predmeta srodnih prava tri.

Ljudske resurse, odnosno osoblje koje vam je potrebno na određeno vreme - od menadžera do sekretarica, iznajmljuje 13 firmi, a video-kasete i kompakt diskove 10 preduzetničkih radnji.

Sve u svemu, iznajmljivanje je pretežna delatnost za skoro 1.000 legalnih firmi u Srbiji, a njime se sigurno usput ili na crno bavi još toliko njih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao biznis iznajmljivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana