Tekst objavljen: 20.11.2012 14:10        


Dvadesetak milionera došlo je u Vašington da zatraži povećanje poreza najbogatijim Amerikancima! Pred budžetske pregovore Bele kuće i Kongresa, koji treba da počnu ove nedjelje i „odmaknu“ SAD od „fiskalne provalije“, tzv. patriotski milioneri stigli su na Kapitol Hil sa porukom - „Oporezujte nas više – mi to možemo da izdržimo“.

SAD: Patriotski milioneri traže veći porez za sebe

- Imamo stopu nejednakosti koja najbrže raste u razvijenom svijetu - navode neki od njih. Oni su na istoj liniji sa predsednikom Obamom, koji je obećao da će podići porez najbogatijim Amerikancima u okviru dogovora o budžetu potrebnog da bi se izbegla kriza koja prijeti.

Milioneri tvrde da bi preopterećivanje srednje klase porezom, kako bi se isplatio američki deficit, bilo daleko gore za ekonomiju. - Ako izgubite srednju klasu, gubite mušterije. To znači da jaka srednja klasa, uz pomoć pravičnog poreskog sistema, vodi ka dugoročno zdravoj ekonomiji – kaže Frenk Patituči, direktor kompanije "Njujork kompas mobiliti“.
Tzv. „fiskalna provalija“ iznudila bi povećanje poreza i velike budžetske rezove ukoliko se do 31. decembra ne sklopi dogovor.

- Kada dođemo do dva odsto na vrhu, ono što neću uraditi jeste smanjenje poreza onima kojima to nije potrebno. To bi koštalo gotovo hiljade milijardi dolara - saopštio je Obama.

Međutim, predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner jasno je rekao da najbogatijim Amerikancima ne bi trebalo povećavati porez. - Pripremio sam okvire mogućeg načina na kojem dve partije mogu da sarađuju da bi se izbegla fiskalna provalija bez povećanja poreza – rekao je on.

"Patriotski milioneri“ nisu saglasni sa Bejnerom. Oni se ne slažu sa tvrdnjom Republikanske partije da bi oporezivanje bogataša koji stvaraju radna mesta dovelo do smanjenja broja tih mesta.

- Kada odlučujem da li ću da zapošljavam nove ljude da bih proširio posao, tu odluku donosim isključivo na osnovu toga da li su oni potrebni kompaniji i da li će to povećati biznis.
Moja lična poreska stopa nikada nije faktor sa kojim računam – objašnjava Ti Džej Zlotnicki, direktor kompanije za obradu podataka "Aj kontrol sistems“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
predsednik sad SAD sjedinjene američke države Amerika obama porez povećanje poreza milioneri bogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana