Tekst objavljen: 11.05.2013 10:00        


Donji dom američkog parlamenta, u kome dominiraju rebublikanski poslanici, usvojio je predlog zakona koji predviđa više slobodnog vremena za radnike. Republikanci su tako odbili kritiku Bele kuće, sindikalnih organizacija, boraca za prava žena, koji tvrde da će zakon naterati ljude da rade za manje para.

SAD: Slobodni dani kao naknada za prekovremeni rad

Predložene zakonske mere daju radnicima u privatnom sektoru isto ono što postoji u javnoj sferi - mogućost da za prekovremeni rad uzmu slobodne dane umesto novčane naknade. Za svaki sat prekovremenog rada imali bi pravo na 1,5 sat slobodno.

Republikanci tim predlogom američkom narodu šalju poruku da žele da se Vašington ne meša u to kako građani provode svoje vreme. Taj zakon bi trebalo da pomogne zaposlenim majkama i očevima i da im omogući da provedu više vremena kod kuće. Mogao bi da im promeni život, prokomentarisala je republikanska poslanica Marta Robi.

Kritičari, među kojima je i najveća sindikalna organizacija u SAD AFL-CIO, predlogu zakona zameraju nedostatak mera koje bi omogućile nadgledanje njegovog poštovanja. Poslodavci bi mogli da nateraju radnike da uzmu slobodne dane umesto da im daju dodatak za prekovremeni rad i time smanje njihove prihode, tvrde oponenti.

Taj predlog zakona potkopava postojeće pravo na teško zarađeni dodatak za prekovremeni rad, pri čemu se maskira kao mera za povećanje fleksibilnosti na radnom mestu, navodi se u stavu Bele kuće, koja je u ponedeljak zapretila da će staviti veto na zakon. Zakon, posle usvajanja u donjem domu, ide u Senat, gde će ga demokratska većina predsednika Obame verovatno odbaciti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
parlament republikanci SAD Amerika zakon prekovremeni rad slobodni dani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana