Tekst objavljen: 11.05.2013 13:00        


Mali i veliki maturanti će uskoro polagati prijemne ispite kako bi upisali željene škole i fakultete, ali s obzirom na to da je u Srbiji gotovo milion osoba trenutno bez posla, maturanti bi pored svojih želja trebalo da obrate pažnju i na potrebe tržišta rada.

Savet maturantima: Najtraženija zanimanja u Srbiji

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da su u poslednje četiri godine pojedina zanimanja bila znatno traženija od ostalih. Do posla su najlakše dolazili stručnjaci za finansije, IT stručnjaci, inženjeri, matematičari, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi) i farmaceuti.

Sa završenom srednjom školom tražena su zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, armirača, zavarivača, operatera na CNC mašinama, radnici na sklapanju delova za automobile – sa kojima se može započeti i sopstveni posao. Traženi su i autotroničari i mehatroničari, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari, zaštitari bilja, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih.

Slično istraživanje uradio je i sajt Infostud.com, prema kome su u protekloj godini poslodavci najviše tražili sledeće profile: komercijalista, prodavac, menadžer prodaje, administrativni radnik, poslovni sekretar, telefonski operater, knjigovođa, komercijalni direktor, vozač, magacioner i kurir.

Deficitarne pozicije na tržistu rada tokom prošle godine bile su: programer, Java programer, PHP programer, inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, prodajni medicinski predstavnik.

Ponuda posla bila je slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata kod sledećih kategorija i zanimanja: menadžer logistike, dispičer, novinar, urednik, producent, menadžer ljudskih resursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
NSZ zanimanja tržište rada poslovi posao fakulteti tražnja za radnicima traženi poslovi maturanti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana