Tekst objavljen: 22.11.2012 10:09        


Telefon zvoni bez prestanka, kolege oko vas pričaju o novom poslovnom planu, a vi imate rokove - i tako malo vremena.

Šest načina da ostanete smireni na poslu

Pod stresom ste i to se održava na vašu produktivnost, fizičko i emocionalno zdravlje. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti:

1. Zbogom multitaskingu

Ne pokušavajte obavljati više stvari odjednom jer ćete vrlo brzo - poludeti. Ako osećate da postajete nervozni, koncentrišite se na jedan zadatak.

2. Izađite na sunce

Provodite li na poslu veći deo dana, izgubićete osećaj prostora i vremena. Svaki mejl od šefa ili izgubljena datoteka na računaru činiće vam se kao prava katastrofa. Pogled na svet promijeniće jednostavan trik - izlazak na sveži vazduh u trajanju od nekoliko minuta.

Naučno je dokazano da sunce povećava osećaj sreće. Kada smo izloženi jarkoj svetlosti, u našem organizmu raste količina serotonina pa je i to razlog što smo leti bolje raspoloženi.

3. Počistite radni sto

Ako radite u neredu, velike su šanse da je vaša radna energija na samom dnu. Uz uredno organizovan sto, čovek se lakše snalazi, ali i bolje oseća. Pokušajte!


4. Nabavite biljku

Zelena biljka u kancelariji mogla bi da popravi vaše zdravlje, snizi krvni pritisak i tako smanji stres. Istraživanja su pokazala da zaposleni okruženi biljkama brže reaguju na zahteve šefa, imaju bolje međuljudske odnose i uopšteno se bolje osećaju na radnom mestu.

5. Popijte zeleni čaj

Jeste li se pitali zašto je zeleni čaj piće koje se najviše konzumira nakon vode? Suzdržite se od treće šoljice crne kafe i odaberite taj čaj. On ima dovoljno kofeina da vas održi budnim i koncentrisanim, a ponosi se i L-teaninom kojem pripisuju opuštajuća svojstva.

6. Krećite se

Pronađite vremena za fizičku aktivnost, pogotovo ako većinu vremena sedite za stolom. Ubrzanim kretanjem telo proizvodi endorfine, tzv. hormone sreće koji vam jamče dobro raspoloženje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stres radno mesto karijera biznis posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana