Tekst objavljen: 23.04.2013 11:30        


Oko 2.300 učitelja čeka posao, a u školama više od trećine nastavnika nema pun fond časova. U isto vreme, diplome učitelja se svake godine izdaju u Beogradu, Somboru, Užicu, Jagodini, Nišu...

Školujemo kadrove koji nikad neće naći posao

Iako se godinama najavljuje usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, fakulteti su i ovog proleća samo “prepisali” upisne kvote od prošle godine.

“Na čekanju” je najviše diplomiranih pravnika i ekonomista, ali oni, u proseku, ne čekaju predugo zaposlenje. Nezaposlenih ekonomista, prema statistikama NSZ, ima 6.400, a pravnika 4.600. Ipak, samo državni fakulteti upišu svake godine skoro 4.000 brucoša na pravne i još oko 4.300 na ekonomske fakultete.
Najviše se školuje upravo onih koji su najbrojniji u evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.

Najdeficitarnija zanimanja su diplomirani farmaceuti, lekari specijalisti, veterinari i građevinski inženjeri sa posebnim licencama. Za njima uvek postoji tražnja.

Sa druge strane, u kategoriji onih koji najduže čekaju posao, između pet i deset godina, jesu poljoprivredni inženjeri, agroekonomisti, politikolozi, učitelji i profesori fizičkog.

Posao čeka 2.300 lekara opšte prakse, a svake godine državni fakulteti upišu novih 1.300 studenata medicine. Sa druge strane, među najtraženijim kadrovima su lekari, ali specijalisti. Za njima je velika potreba u skoro svim gradovima Srbije, ali traže ih i poslodavci iz inostranstva.

Sa druge strane, posao veoma teško pronalaze mašinski inženjeri, kojih je nekoliko hiljada na evidenciji. Isto je i sa lekarima opšte prakse. Veliki je suficit i svih vrsta nastavnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nezaposlenost nezaposleni školovanje obrazovanje karijera posao traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana