Tekst objavljen: 03.10.2012 10:49        


Gugl je već imao posla sa zaštitnicima pravila o tržišnoj konkurentnosti. Sada i komesarka EU za pravosuđe Vivijan Reding namerava da objasni jednom velikom američkom koncernu kako se igra po evropskim pravilima

Sudar titana: Evropska unija protiv Epla

Iako ona to može samo indirektnim putem, Redingova je zatražila od članova EU da pokrenu postupak protiv firme Epl - zato što ova nekorektno informiše kupce o njihovim pravima na garanciju za proizvod. "Apple Care" - to zvuči dobro, jer znači: Epl se stara.

Pismo je upućeno i nemačkoj ministarki za zaštitu potrošača Ilzi Ajgner. Ona bi, na primer, mogla da uključi u rešavanje ovog slučaja Savezni zavod za zaštitu potrošača, ili da traži od sličnih institucija da podnesu tužbe protiv Epla. U Italiji je Epl već morao da plati 900.000 evra zbog svog sistema "Apple care". Pravni ekspert Lene se nada da će kupci i u Nemačkoj moći da dobiju natrag novac koji su platili Eplu za garanciju na kupljeni proizvod.
Kupcima Ajfona, Ajpeda ili Meka američki koncern nudi plan "zaštite" proizvoda. Njime se normalna garancija od godinu dana produžava na dve ili tri godine. Tolika briga ima svoju cenu - u slučaju Mekbuka ona košta 249 evra.

Epl je propustio da svojim kupcima pruži jasne, verodostojne i kompletne informacije o garanciji koja im sleduje prema pravu EU, smatraju u Briselu. EU dakle smatra da Epl prećutkuje važnu činjenicu.

Klaus-Hajner Lene, predsedavajući Pravnog odbora Evropskog parlamenta, kaže da "svaki kupac u Evropskoj uniji automatski stiče pravo na dvogodišnju garanciju."

Doduše, Eplu se mora priznati da njegova garancija prevazilazi uobičajene odredbe i pokriva sve nedostatke i manjkavosti proizvoda a ne samo one koji su bili prisutni već prilikom kupovine. Klaus-Hajner Lene, međutim, smatra da u praksi nema velike razlike.

- Sve i ako Epl formalnopravno gledano u određenim tačkama ima pravo, njegove odredbe o garanciji navode na pogrešne zaključke. I to mora da se ispravi - dodaje on.

Lene je zajedno sa drugim poslanicima Evropskog parlamenta napisao protestno pismo i poslao ga komesarki za pravosuđe Vivijani Reding. Svoje žalbe je Briselu predalo još jedanaest udruženja za zaštitu potrošača.

Redingova je reagovala savetujući dotičnim zemljama da same pokrenu postupak protiv Epla, jer ona nema pravo da direktno dela. Jer, kada je reč o zaštiti potrošača, Brisel sme samo da opominje i poziva države i firme da se pridržavaju zakonskih odredbi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prava potrošača zaštita potrošača apple epl evropska unija evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana