Tekst objavljen: 30.09.2013 15:30        


Koka-kola je godinama bila najmoćniji i najprepoznatljiviji svetski brend, ali je u digitalnom dobu ipak morala da prepusti krunu IT gigantima Eplu i Guglu.

Svetski brendovi imaju novog kralja: Epl smenio Kola Kolu

Kako prenosi "Njujork tajms", na listi 100 najmoćnijih brendova sveta, koju od 2000. sastavlja konsultantska firma "Interbrend", prvi put na vrhu nije čuveno piće.

Lista 10 najmoćnijih:

1. Epl
2. Gugl
3. Koka-kola
4. IBM
5. Majkrosoft
6. Dženeral elektrik
7. Mekdonalds
8. Samsung
9. Intel
10. Tojota
Međutim, analitičari ističu da silazak sa trona i pad na treće mesto ne znači da Koka-kola zaista gubi moć, već samo da su u novoj eri na vrhu novi igrači.

U prilog tome govori i činjenica da Koka-kola, uprkos tome što je izgubila čelnu poziciju, nije prestala da raste - vrednost brenda je u protekloj godini porasla za još dva odsto, na vrtoglavih 79,2 milijarde dolara.

IT sektor napreduje mnogo brže, pa je tako Epl "narastao" za čak 28 odsto, na 93,3 milijarde dolara, čime je omogućen skok sa prošlogodišnjeg drugog mesta. Vredi istaći da je kompanija pre samo dve godine bila tek osma.

Od deset najmoćnijih svetskih brendova, više od polovine stiže iz IT sveta - Epl (1), Gugl (2), IBM (4), Majkrosoft (5), Samsung (8) i Intel (9).

Kao uteha bivšem vladaru ostaje podatak da se sa listom ne slaže Fejsbuk zajednica - Koka-kola ima 73,2 miliona lajkova, u poređenju sa 9,8 koliko ima Epl i 15,1 milion koliko ima Gugl.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana