Tekst objavljen: 18.10.2012 7:48        


Posao se može tražiti preko konkursa, oglasa, nacionalne službe ili agencije za zapošljavanje, a jedan od aduta sve više postaju i društvene mreže. Fejsbuk, Tviter, Linkedin mesta su na kojima poslodavci sve češće proveravaju profile potencijalnih kandidata.

Tražite posao? Probajte preko Fejsbuka

Preko tri miliona registrovanih profila na Fejsbuku i 200.000 hiljada registrovanih tviteraša dokazuju da u Srbiji na društvenim mrežama postoji veoma aktivna zajednica.

U praksi, nalozi na društvenim mrežama još se otvaraju pre svega zbog zabave. Stručnjaci za zapošljavanje savetuju sve koji traže posao da, za početak,na društvenim mrežama svoje naloge očiste od neprikladnih komenatara i isuviše opuštenih fotografija.
- Jedna od prednosti društvenih mreža je umrežavanje. Treba se umrežavati sa ljudim akoji imaju slična zanimanja, sa ljudima iz sfere uticaja. komentarisati, pričati sa njima, stvoriti inicijalni kontakt. Zatim definitivno treba voditi računa šta se postavlja na društvene mreže - kaže Tomislav Ćetković iz Infostuda.

- Mi smo došli do saznanja da i veliki broj poslodavaca koristi društvene mreže da proveri profile kandidata i uvere se u određene tvrdnje iz njihovih biografija. Takođe ispostavilo se to kao veoma koristan alat za umrežavanje i dovođenje određenih ljudi u vezu i uspostavljanje konatkata - kaže Marija Jovanović, iz Univerzitetskog centra za razvoj karijere.

Najpopularnije društvene mreže koje su poslodavci počeli sve češće da prate za pronalaženje pravih kadrova su Fejsbuk, Tviter i LinkedIn.

- Kao sredstvo zapošljavanja pre svega obraćamo pažnju na Linkedin i koristimo ga, zato što je to profesionalna mreža, mreža u kojoj možemo naći relevantne inofirmacije koje nas zanimaju u vezi potencijalnih kandidata zato što tu postoje podaci o njihovom radnom iskustvu, obrazovanju koje su nam relevatne i bitne - kaže Vanja Salai, menadžerka u Telenoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
društvene mreže internet online twitter tviter linkedin facebook fejsbuk intervju za posao oglasi za posao zaposlenje nezaposleni posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana