Tekst objavljen: 01.10.2013 12:00        


Na zvaničnom spisku zanimanja, koju objavljuje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, našla su se i neka nesvakidašnja - čuvar usporene vožnje i uterivač dugova, pišu Nezavisne novine.

U BiH zapošljavaju vračeve, uterivače i nameštače kostiju...

Uterivač dugova je regularno zanimanje iz kategorije "poreznik sa srodnim poslovima", u čijem opisu posla je da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovu računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje.

Svaki budući čuvar usporene vožnje je, objašnjava banjalučki dnevnik, u stvari signalista, kočničar ili skretničar koji je zadužen da nadgleda brzinu voza.

Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija... još su neka od zvaničnih zanimanja u BiH koja mogu da budu navedena u zvaničnim dokumentima.

Klasifikacija zanimanja je, inače, obavezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju, obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

Zanimanja se definišu prema sadržaju rada, na primer, pletač korpi, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mestu obavljanja posla - skladištar, baštenski radnik...

Na sajtu Agencije može se naći i popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju "travari" svrstana zanimanja vrač, seoski iscelitelj i nameštač kostiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana