Tekst objavljen: 29.03.2013 13:10        


Giljermo Lukšić (57), šef carstva čileanske porodice hrvatskih korena, preminuo je u Čileu od raka pluća. Lukšići su najbogatija porodica u Čileu, a prema časopisu Forbs, na 35. su mestu u svetu sa 17,4 milijarde dolara.

Umro najbogatiji Hrvat, "težak" 17,4 mlrd. dolara

Lukšići su vlasnici nekoliko unosnih poslova, među njima i vodeće banke u Čileu Banco de Chile, pivare Cervecerias Unidas SA te fabrike bakrene žice Madeco.

Temelje porodičnog bogatstva postavio je Giljermov otac Androniko ulažući uglavnom u poslove s bakrom i železnicom, a sin je nastavio očevim stopama. Godine 1975. odustao je od studija prava i ušao u porodični posao, a 1982, sa samo 26 godina, postao je predsednik Quinencoa, krovne kompanije Lukšićevih.

Nakon smrti Andronika starijeg, bankarski deo posla preuzeo je najstariji sin Androniko, a najmlađi sin Žan Pol preuzeo je posao s rudnicima bakra. Porodičnim bogatstvom danas upravlja udovica Andronika Lukšića Iris Fontbona, njegova druga supruga.

Prema dostupnim informacijama, Lukšići su od 1994. godine u Hrvatsku uložili više od 600 miliona dolara. Poslovima porodice u Hrvatskoj poslednjih nekoliko godina upravlja Davor Lukšić, unuk utemeljitelja porodićnog bogatstva Andronika Lukšića.

Prema hrvatskom izdanju časopisa Forbs, Davor Lukšić je drugi najbogatiji Hrvat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lukšić Hrvatska hrvati bogataši superbogataši milijarderi davor lukšić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana